IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоянова: Правилата за избор на председател на КФН са законни

Срок за кандидатстване няма в закона, а в правилника, приет от НС, заяви председателят на бюдджетната комисия

16:52 | 23.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стоянова: Правилата за избор на председател на КФН са законни
Правилата за избор на председател на Комисията за финансов (КФН) са съгласно закона, в който не е определен срок, заяви пред журналисти председателят на бюджетната парламентарна комисия и народен представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, цитирана от Фокус. 
 
Припомняме, че преди два дни БСП и АБВ, както и независимите депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев, сезираха Конституционния съд за гласуваните от парламента правила за избора на председател на комисията.
 
Според Менда Стоянова правилата, които са приети за избор на председател на КФН, преповтарят напълно закона и изискванията - както по отношение на стажа, така и по отношение на степента на образование. 
 
„В закона няма срок, има в правилника, приет с решение. И с решение Народното събрание е решило този срок да не бъде 7, а 5 дни“, добави Стоянова във връзка със срока за предлагане и избор на председател на КФН. Тя припомни, че правилата са приети в зала със 108 гласа „за“. 
 
Според одобрените на 15 юли процедурни правила депутатите и парламентарните групи имаха пет дни, за да предлагат кандидати за председател на КФН. От опозицията тогава попитаха защо се бърза с избора и възразиха срещу съкращаването на определения в равилника на Народното събрание срок за предложения от 14 дни. 
 
До изтичането на крайния срок обаче единствената кандидатура за председател на КФН е на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова, предложена от парламентарната група на ГЕРБ.
 

Конституционният съд (КС) няма срок за произнасяне по делото за правилата за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Дори да излезе с решение, което вероятно ще бъде обявено в началото на септември, единственият кандидат за поста Карина Караиванова ще бъде избран. Това коментира късно в петък независимият депутат Велизар Енчев в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

По правилника на Народното събрание началото на новата процедура за избор на председател на Комисията за финансов надзор (КФН) трябваше да бъде дадено поне 3 месеца по-рано, за да може до края на мандата на Стоян Мавродиев да бъде избран нов председател, който плавно да стъпи в длъжност. Това пък заяви от своя страна зам.-председателят на Патриотичния фронт Борис Ячев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 
Изборът на нов председател на КФН се налага, тъй като мандатът на сегашния Стоян Мавродиев изтече на 18 юни 2016 година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още