IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет прие план-сметката на София за 2017 г.

През 2017 г. столицата ще продължава да се развива като зелен и иновативен град, заяви кметът Фандъкова

15:02 | 26.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Столичният общински съвет прие план-сметката на София за 2017 г. От записаното в разчетите става ясно, че приходите от данъци на най-многолюдния град в страната са предвидени в размер на 286 млн. лв. От тях 102 млн. лв. са от налози върху недвижими имоти, малко над 79 млн. лв. са предвидените постъпления от данъци върху моторните превозни средства, а 94,8 млн. лв. са очакваните приходи от налозите от придобиване на имущества по възмезден начин или с 3 млн. лв. повече отколкото през 2016 г. 

За 2017 г. Столичната община е заложила 241 млн. лв. приходи от такси, като от тях 189 млн. лв. са от такса смет. Таксата за битови отпадъци в София няма да бъде променяна през 2017 г., става ясно от приетите текстове.
В хазната на столицата ще влязат и над 21 млн. лв. от глоби. Доходите от собственост са предвидени в размер на 40 млн. лв.

Около 30 млн. лв. предвижда да получи Столичната община от продажба на имущество. Малко над 1,5 млн. лв. са записаните приходи от концесии.

Над 275 млн. лв. ще влязат в касата на София от европейските програми.

Първоначалният проектобюджет предвиждаше през 2017 г. Столичната община да разполага с близо 1,264 млрд. лв. Очаквано, в началото на тази година към него беше прибавен и остатъкът от  2016 г., с което сумата нарасна до 1,328 млрд. лева.

За административни разходи Столичната община предвижда да похарчи 73 млн. лв. Около 104 млн. лв. са предвидени за снегопочистване. 9 млн. лв. ще отидат за поддържане на междублокови пространства, а над 6,8 млн. лв. са разходите за Столичния инспекторат. 26,3 млн. лв. са за управление на дейностите по отпадъците.

Над 95 млн. лв. ще отидат за Центъра за градска мобилност, по-конкретно за издаване на преференциални карти и компенсации. 

За изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са предвидени  35 млн. лв. Малко над 5 млн. лв. са предвидените пари за ремонт на общински пътища. Близо 17 млн. лв. са за улично осветление.

Средствата за "Здравеопазване" са 38,1 млн. лв. (от които 22,5 млн. от държавата), а 33 млн. лв. (от които 16 млн. от държавата) общината е предвидила за "Социални грижи". За сектор "Култура" Столичната община планира да похарчи 30,5 млн. лв.( 7,9 млн. лв. от държавния бюджет), а за "Отбрана и сигурност" са предвидени 13 млн. лв. (5,21 млн. от държавата).

За детски градини и училища са предвидени 43 млн.лв. като това включва изграждане на четири изцяло нови детски градини - две в район „Витоша“, една в район „Младост“ и една в „Красна поляна“, както и реконструкции и цялостен основен ремонт на две детски градини в „Красно село“ и „Сердика“. 

Общо капиталовите разходи на София са в размер на 435 млн. лв. (с 35 млн. лв. повече отколкото през 2016 г.), от които над 275 млн. лв. са от оперативните програми на Европейския съюз. По време на заседанието на Столичния общински съвет, кметът на града Йорданка Фандъкова уточни, че за 2016 г. парите от Брюксел са били 195 млн. лв.

„Бюджетът на София е не само разчет на приходи и разходи, а избор на финансова политика, зад която стоят много ясни приоритети и цели за развитието и промяната на града за постигане на визията, която сме поели като ангажимент към гражданите. Това е развитието на София като зелен и иновативен град“, заяви още Фандъкова, цитирана от БТА. 

По думите й устойчивите приоритети за развитието на града от последните години се запазват.

Продължава изграждането на метрото, реконструкцията на трамвайни трасета, на булеварди и улици, строителство на детски градини, модернизация на училища. За първи път имаме по-сериозни средства благодарение на проектите по програма „Региони в растеж" за благоустройството и реконструкцията на училищни дворове" отчете кметът и допълни, че през 2017 г. ще бъдат насочени повече средства директно към хората, към местата където те живеят - средства за междублоковите пространства, кварталните улици, общинските болници, спорт, култура.

"Предвидено е увеличаване на финансирането за хората с увреждания, като се предлага увеличение в средствата за програмата "Асистент за независим живот", посочи още Фандъкова. 

Продължава модернизацията на градския транспорт, като ще бъдат закупени 13 нови трамваи и 30 нови автобуси. „Столичен автотранспорт“ ще започне процедура за закупуване на още 120 автобуса на природен газ, добави граночалникът.

Фандъкова припомни, че за 2017 г. са предвидени основни ремонти на трамвайни трасета по бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Каменоделска“, както и довършване на трамвайното трасе по бул. „България“.

В гласуването на бюджета на София за 2017 г. участваха общо 57 общински съветници. Бюджета подкрепиха 45 от тях - групата на ГЕРБ, на "Патриоти за София" и част от Реформаторския блок. "Против" гласуваха 10 съветници - всички седем души от групата на "БСП - Лява България", Войслав Тодоров и Тодор Цанев от коалиция "Сердика", както и Марта Георгиева от Реформаторския блок.

Иво Божков от Реформаторския блок и Светослав Витков от "Група 5" се въздържаха.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още