IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се таксите за обжалване на търгове по обществени поръчки

Правителството се надява с тази мярка да намали необоснованите жалби, което спира реализацията на проектите

18:38 | 11.07.14 г.
Увеличават се таксите за обжалване на търгове по обществени поръчки

Таксите за обжалване на резултати от обществени поръчки се повишава до 2% от посочената от вложителя прогнозна стойност на поръчката, съобщава правителствената пресслужба. Решението за промяна на тарифите към Закона за обществените поръчки е взето от правителството днес.

След промяната обжалването на резултатите от търг пред Комисията за защита на конкуренцията ще бъде не по-малко от 850 лева и максимално 15 хил. лева. За касационните производства пред Върховния административен съд таксите са съответно минимално 375 лева и максимално 7,5 хил. лева.

„Досегашният размер на таксите за обжалвания по ЗОП беше 850 лева или 1700 лева, в зависимост от случая”, се казва още в съобщението на Министерския съвет.

Посочената причина да бъдат въведени пропорционални такси е трайната тенденция в последните години да расте броят на подадените неоснователни жалби, което забавя провеждането на процедурите и спира реализацията на проекти.

От Министерския съвет дават за пример броя на жалбите през 2009 година. Тогава са били подадени 876 жалби по процедури за възлагане на обществени поръчки пред КЗК и ВАС, а  уважените жалби са 450 или над 50% от всички подадени жалби. През 2013 година са подадени 1 394 жалби, а уважените са 22% от тях.

„Трайната тенденция за нарастване на неоснователните жалби е в ущърб на възложителите и на сроковете за усвояване на бюджетни средства, включително на предоставените от фондовете на ЕС”, допълват още от правителството.

Ако жалбата се обяви за основателна, на лицата, които са я подали, се възстановява платената такса заедно с разходите по делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още