IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки съд ще може да гледа данъчни дела, според законови промени

Парламентарната бюджетна комисия прие драстичен скок на съдебните такси за обжалване

20:02 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Промени в Административнопроцесуалния кодекс, внесени в Народното събраие от депутати от ГЕРБ, бяха гласувани на първо четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Текстовете предизвикаха ожесточени спорове и най-вероятно ще претърпят сериозни промени преди да бъдат гласувани на второ четене. 

Въпреки че дори омбудсманът Мая Манолова определи законопроекта като „добър“, промените в разпоредбите будят противоречия. 

Така например, според вносителите, би било добре за съдебната система да се разшири обхвата на подсъдимостта, когато се касае за данъчни дела. В момента такива дела могат да се водят само в районните съдилища, тъй като се смята, че темата е специфична. 

Законопроектът обаче предвижда такива дела да се гледат на практика от всеки съд. 

Според Росен Иванов, директор дирекция „Данъчна и осигурителна методология“ в Националната агенция за приходите (НАП), дори да се промени принципа на подсъдимостта, това няма да доведе до облекчение на районните съдилища. „Не само, че те пак ще са си натоварени, но отново ще има некомпетентни решения и различни съдебни практики и тълкувания“, обясни той пред депутатите.

Според него предложените от ГЕРБ текстове дават възможност всеки да си избира съд, в който да се гледа делото му, а това е повече от опасно и създава предпоставки за корпуционни практики.

Вносителите предлагат и двойно увеличение на съдебните такси при обжалване с довода, че в момента те са пренебрежимо малки, а повишението ще сложи край на порочната практика да се злоупотребява с „правото на жалба“.

Така например сред предложенията е таксата, която предварително трябва да бъде внесена, ако жалбоподателят е гражданин, едноличен търговец, държавен и общински орган, да бъде 90 лв. Ако се жалва организация или държавен орган, сумата е 450 лв. Ако няколко граждани подадат обща касационна жалба, дължимата такса е само за един гражданин. Същият принцип важи и когато няколко организации са обединени в обща жалба.

Няма да плащат граждани, които доказано нямат достатъчно средства за това.

Законопроектът въвежда и пропорционална такса от 1% от материалния интерес при касационно обжалване и при производства за отмяна. Така максималната такса за дела с интерес до 10 млн. лв. става 3 400 лв., а ако интересът надхвърля 10 млн. лв., таксата е 9 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още