IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа излиза на по-предни позиции в сектора на недвижимите имоти

Изследователската дейност и медийните публикации за пазара извън цените и успешните сделки набират скорост

14:27 | 19.07.16 г.
<p>
	Снимка: FreeImages</p>

Снимка: FreeImages

Стане ли дума за анализ на сектора на недвижимите имоти, хората обикновено си представят съпоставка между няколко колони числа, от която се вади изводът накъде ще вървят цените на имотите – нагоре или надолу. Цените, естествено, са онова, което най-много вълнува и професионалистите, и широката публика. За тяхното дългосрочно прогнозиране обаче не е достатъчна екстраполацията на наблюдаваните ценови равнища.

За опознаване на инвестиционните тенденции в международен мащаб ни помагат различни изследвания. Интересен и новаторски подход ни демонстрира швейцарският професор Мартин Хьосли, който работи едновременно в университетите на Женева и Единбург.

Изводите на професор Хьосли се базират на два подхода. Първият е анализ на основните международни издания за недвижими имоти и на тяхното съдържание по континенти в периода от 2010 до 2015 г. Сравнението между континентите показва преди всичко, че делът на статиите, публикувани от европейски изследователи в най-добрите международни издания за недвижими имоти, е нараснал от 4% през 2000 година на 18% през 2015 г. През същия период делът на северноамериканците е намалял от 84% на 64%. Другите континенти, застъпени в проучването на женевския професор, напредват с пропорциите на Европа (Азия от 11% на 15% и Океания от 1% на 3%).

Еволюцията на процентите не означава в никакъв случай, че американските изследователи са загубили интерес към тематиката на недвижимите имоти. Причината за промените е чувствителното увеличение на интереса към другите континенти.

Професор Хьонсли вижда различни причини за това явление. На първо място, изследователската дейност се базира на образованието в областта на недвижимите имоти, което постигна значителен прогрес през последните години.

Да отбележим, че България също е в крак с тази тенденция. Специалността „недвижими имоти“ намери място в програмите за редовно обучение на два университета. Повиши се нивото на курсовете за допълнителна квалификация за хора с различно образование, които работят в този бизнес. Още преди осем години ФИАБЦИ – България организира първите международно признати курсове за CIPS (Certified International Property Specialist).

Пазарите в Европа станаха по-прозрачни. Информацията за тяхното развитие се увеличи значително през последните години. Трябва да се държи сметка и за поведението на основните играчи на европейския пазар, които искат да имат все повече информация в минимум време.

Интригуваща е и съпоставката вътре в рамките на европейския континент. Основната част от статиите, публикувани за нашия континент, е от изследователи, базирани във Великобритания (38%). Следват Германия (11%), Италия и Холандия (7%). Списъкът продължава с Швейцария с 4%, която изпреварва Испания и Франция със само по 3%. Страни като България се мяркат епизодично в такива изследвания, когато има някакъв специален повод за отбелязване, често с отрицателен знак.

Изследването на професора от университета в Женева разкрива още един интересен елемент: еволюцията на тематиките, свързани с недвижимите имоти в Европа, от 2008 до 2015 г. Статиите за оценяването на имоти са се увеличили драстично. Техният дял в съвкупността на всички публикувани материали по темата е достигнал от 5% до 25%. Жилищната тематика също има сериозен напредък – от 9% на 19%.

Тези увеличения се обясняват с нарастващия интерес на инвеститорите към сектора на недвижимите имоти – както към жилищния сегмент, така и към бизнес имотите. Има всеобщо разбиране за значението на по-точните изследвания върху пазара, който е станал по-комплексен.

Изследванията на факторите за устойчивото развитие на недвижимите имоти, като икономия на енергия и опазване на околната среда, както и темите за регламентациите и законодателството, са скочили от 0% през 2008 г. на 10% през 2015 г. Това е за сметка на управлението на инвестиционни портфейли и техниките за успешни продажби на имоти (от 18% на 8% и от 9% на 3%), които са достигнали своя връх през 2008 г.

Дори и бегъл поглед върху българските издания би показал очевидно изоставане от международните тенденции. Въпросът как да направим бързо печеливша сделка с имот продължава да доминира в съзнанието на българската публика над въпроса как да развием дългосрочно успешен бизнес с имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още