IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 година - умерена за имотния пазар

Не може да се говори за драстични намаления на цени, твърди брокер на имоти

10:50 | 30.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2017 година ще бъде умерена за имотния пазар. Това каза Цветелина Чакърова, главен брокер на Явлена, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Следващата година отново ще бъде успешна година за имотния пазар, като динамиката от последните две години вероятно няма да е такава, по-скоро пазарът ще върви към някаква умереност, очакваме леко забавяне. Не можем да говорим за драстични намаления на цени, защото не е настъпило насищане, посочи още Чакърова.

2016 година беше динамична и активна година и тенденциите, които започнаха през 2015, продължиха. Общовалидно за първите девет месеца от двете години е повишението, като особено преобладава броят на сделките с ипотеки.

Ресурсът става по-достъпен и хората си позволяват да теглят кредити. Броят на издадените разрешения за строеж се запазва горе-долу в едни й същи граници и през 2015 г., и през 2016.

По думите й по отношение на цените тази година прилича на втората половина на 2006 и началото на 2007 г.

Средната цена за миналата година на един апартамент в София е около 830 евро на кв.м., а за тази година е около 900 евро. Отчита се покачване на цените в рамките на 8-9%.

Още вижте във видеото


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Умерена"...девета глуха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още