IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,6 млрд. лв. са публичните инвестиции в София за последните 5 г.

Общините могат да привличат инвестиции в активно партньорство с частния бизнес, каза кметът на община Бургас Димитър Николов

10:34 | 13.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Градовете могат да привличат инвестиции също чрез инвестиции. В периода 2011 г. – досега общата сума на публичните инвестиции в София надхвърля 2,6 млрд. лева. Това коментира зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Столична община се опитва и успява да създаде добри условия за развитие на бизнес. Друг стратегически приоритет за общината е подкрепата на т. нар. чисти производства, за да може да се опази околната среда в града, отбеляза Барбалов. "Беше създадена специална агенция за инвестиции в София", припомни още той.

Барбалов посочи, че важно е и финансовото състояние на еди град, за да привлича нови инвестиции. Финансовото състояние на Столична община се подобрява, отчете той, посочвайки, че към края на септември собствените й приходи са 461 млн. лева., или 45 млн. лева повече спрямо миналата година същия месец. 

Формулата за успех в привличането на инвестиции от общините е активно партньорство с частния бизнес и създаването на подходяща инфраструктура, коментира от своя страна кметът на община Бургас Димитър Николов.

"От няколко години Община Бургас изгражда собствена оптична мрежа на територията на целия град и създава подходяща инфраструктура", обясни Николов.

"Тази година предстои изграждането на инфраструктура на двата индустриални парка, намиращи се в Българово и зона Север. Очакваме да ни бъде прехвърлен и теренът на село Равнец, за да можем да стартираме построяването на инфраструктурата на новата индустриална зона там. Съдействаме на компаниите, които имат сериозен инвестиционен интерес, искат да развият нови производства или да започнат на зелено", допълни той.

Според Николов основните пречки пред развитието на инвестиционните програми и привличането на чужди инвеститори са липсата на достатъчно средства за качествено и бързо изграждане на инфраструктура, както и до някаква степен тромавата бюрократична система по подготовката на проектите. 

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
София е най-лошо проектираният град. Инфраструктурата в обхвата канализация, транспорт и улици, обществен транспорт, е извън всякаква критика. Развитието на града последните 25 години бе диктувано единствено за правене на пари. Всички квартали приличат на луксозни затворнически постройки, с никакво жизнено пространство , а всички "баровци" се изнесоха на десетки декари лично жизнено пространство . 50 апартамента или токова семейства в един блок, означава поне 5 декара свободна площ около него, но ...има само една уличка, често само кал, широка 3 м и тротоар 2. с паркирани коли по него. Къде са градоначалниците, къде са виновниците за този позор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още