IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Станков: Финансирането на магистратските организации трябва да бъде по-прозрачно

Не трябва да остава грам съмнение, че има пристрастност, категоричен е бившият правосъден министър

12:08 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
А. Станков: Финансирането на магистратските организации трябва да бъде по-прозрачно

При финансирането на професионалните организации е нужна по-голяма прозрачност, коментира бившият правосъден министър Антон Станков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод промените в начина на финансиране на магистратските организации.

Според него трябва да бъде създаден регистър по аналогия със Закона за конфликт на интереси, в който да се оповестяват проектите и техните цели, а държавата да поеме отговорност.

„Съсловните организации, професионалните сдружения на съдии, прокурори и следователи са абсолютно необходими. Те са част от демократичното функциониране на съдебната система“, посочи бившият министър. Според него финансите на тези организации трябва да бъдат поставени в контекста на поставените им цели.

Припомняме, че миналата седмица почти без дебати, със 116 гласа "за", 52-ма въздържали се и 6 против, депутатите приеха на първо четене в пленарна зала промените в Закона за съдебната власт.

Текстовете предвиждат промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители.

Това означава, че се въвежда забрана за финансиране за магистратските организации от чуждестранни спонсори. 

Проектът е внесен от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти в началото на юли и  забранява финансиране от всяка чуждестранна държава. След призив на главния прокурор Сотир Цацаров обаче между двете четения от рестрикциите ще бъдат изключени страните от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Много неправителствени организации се обявиха против законопроекта, тъй като, ако бъде окончателно приет, магистратските организации няма да могат да получават средства от САЩ.  

Според Антон Станков главното нещо във функционирането на съдебната власт, е нейната независимост, a финансирането на тези организации, на първо място, трябва да бъде разглеждано през призмата на независимостта на съдебната власт. Не трябва да остава грам съмнение, че има пристрастност, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още