IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът забрани външно финансиране за магистратските организации

Законът за съдебната власт мина на първо четене в пленарна зала

11:32 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Почти без дебати, със 116 гласа "за", 52-ма въздържали се и 6 против, депутатите приеха на първо четене в пленарна зала промените в Закона за съдебната власт.

Текстовете предвиждат промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители. Казано иначе, въвежда се забрана за финансиране за магистратските организации от чуждестранни спонсори.

Проектът е внесен от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти в началото на юли и  забранява финансиране от всяка чуждестранна държава. След призив на главния прокурор Сотир Цацаров обаче между двете четения от рестрикциите ще бъдат изключени страните от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Много неправителствени организации се обявиха против законопроекта, тъй като, ако бъде окончателно приет, магистратските организации няма да могат да получават средства от САЩ.  

Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е един от вносителите на промените, обясни, цитиран от БТА, че между първо и второ четене ще се направи предложение съсловните организации да могат да участват в проектите на ЕС и на Европейското икономическо пространство. 

Депутатите решиха още съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, като се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати. 

Предлага се също към Висшия съдебен съвет да се създаде Съвет за партньорство, който да обхваща представители на всички професионални организации, чийто членове са над 5% от съответния числен състав на съдии, прокурори и следователи, като се гарантира и представителство на магистратите, които не членуват в такива организации.

Съгласно приетите на първо четене промени се изравнява на статута на изборните членове на Висшия съдебен съвет при прекратяване на мандата им с този на съдиите в Конституционния съд, които след освобождаването им могат да бъдат възстановени на заеманата преди избора им или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Прецизира се и забраната за упражняване на търговска дейност от магистратите. 

Законопроектът въвежда отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер, като се запазват гаранциите, свързани с временния характер на такова отстраняване, както и с получаването на минимална работна заплата за срока на действието на тази мярка.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, а не само за новоназначените, като така се цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

Павел Шопов от Обединени патриоти определи законопроекта като полезен и отбеляза, че тези промени се правят с цел да се ограничи влиянието върху органите на съдебната власт.

Депутатите разполагат с пет дни да внасят предложения между първо и второ четене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още