IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали по-голямата евроинтеграция ще доведе до намаляване на корупцията у нас?

Вече седем години преминаха за България под знака на евроинтеграцията без тя да е подобрила особено нивата на корупция, твърди икономист

11:06 | 08.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трудно е да се каже дали високите нива на корупцията у нас биха намалели, ако страната ни продължи курса на европейската интеграция и влезе в еврозоната. Това коментира икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той отбеляза, че европейската интеграция доведе до подобряване на прозрачността и повече информация кой какви средства е получил и по какъв начин. Икономистът посочи обаче, че вече седем години преминаха за България под знака на евроинтеграцията без тя да е подобрила особено нивата на корупция.

Преди дни Центърът за изследване на демокрацията оповести доклад, според който всеки пети у нас е имал досег с корупционни практики.

Нива на корупция като тези в България, поддържани години наред, не могат да доведат до съществено развитие на икономиката и до работни места и благосъстояние на всички, посочи икономистът. Той обърна внимание, че корупцията у нас за бизнеса не е особен проблем, тъй като бизнесът възприема тази корупция като един допълнителен данък и го включва в сметките си.

Във всички случаи обаче високите нива на корупция са признак на устойчиви отношения на даден бизнес с държавата, когато привилегирован достъп на определени големи олигархични структури водят до затваряне на пазара за другите, каза Стефанов.

Той отбеляза, че именно заради липсата на устойчив и ясен напредък в борбата срещу корупцията България и Румъния не биват допускани в Шенген.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Няма да намалеят ! Иначе Гърция, Италия, Испания и останалите щяха да са се отървали от корупция, но не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още