IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко новите технологии застрашават работните места?

При всички случаи ще останат много сфери, в които човекът е незаменим, според експерт

09:54 | 07.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Несъмнено има застрашени професии заради технологичния напредък, но не можем да страдаме от това, че човечеството се развива. Това коментира Огнян Траянов, основател и собственик на „Технологика“ и председател на българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Ролята на Европа е дава тон къде и кое е етично, кое е добро. Хората няма за какво да се страхуват. Всички трябва да се преустроим“, коментира той.

Според него при всички случаи ще останат много сфери, в които човекът е незаменим.

„Големите заплахи са, че човечеството се развива по спирала.  Така, както в момента четвъртата индустриална революция се развива противоположно на първата такава – от масово производство и унификация, вече говорим за персонификация и достъпност. Глобализацията ще се превърне чрез техническите средства в едни изолирани микросветове, смесица между реален и виртуален свят. Проблемът е дали човечеството ще може да подготви младите хора да превъзмогнат това“, допълни Траянов.

 „Микроекспериментите с безусловен базов доход винаги са обречени на неуспех, защото някои хора ще бъдат стимулирани изкуствено, изкуствено ще повдигнат чувството си за стандарт. Но когато това се приложи за всички, те отново ще се върнат на дъното“, коментира идеите за въвеждане на безусловен базов доход гостът.

„Образователната система, изградена по времето на първата индустриална революция, е абсолютно неадекватна на новите условия. Тя се базира на унификация. Трябва да има персонализирано образование“, смята още Огнян Траянов.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
ББД е маханизъм за напомпване на живителна инфлация, защото както е видно тя липсва и по този начин се дебалансира глобалната икономика. Ако долара и еврото се обезценяваха с 5 процента на година едва ли някой би инвестирал такива пари в Китай където ще им вземе 6-7 % доходност. Елементарно е, просто е, работа за не чак толкова умни и интелигентни хора да се разбере това. Нищо сложно, гарантиран ефект и няма да работи само ако гравитацията вземе че изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ролята на Европа е дава тон къде и кое е етично, кое е добро. Хората няма за какво да се страхуват. Всички трябва да се преустроим, коментира той.Нещо не съм съгласен с "тона" , дето го дава Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още