IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Ценков: Вероятният сценарий за Сирия е разпокъсване по модела на Либия и Ирак

Преди шест години Западът направи сериозна стратегическа грешка, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

11:31 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голямата въпросителна след ударите от страна на САЩ в Сирия е дали има разработен американски план и дългосрочна стратегия за преодоляване на гражданската война. Това коментира д-р Емил Ценков от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през изминалите 5-6 години Западът и САЩ не успяват да решат проблема със сирийската война.

"Изключено е самостоятелно и без участието на другата страна да се стигне до компромис, без който не е реалистично да се мисли за приключване на войната и намирането на политическо решение", обясни той.

Преди шест години Западът направи сериозна стратегическа грешка, когато подкрепи регионалния сговор между Турция, Саудитска Арабия, Катар и други държави, който бе против режима на Асад, коментира още той.

Според експерта най-вероятният сценарий за Сирия е разпокъсване на държавата по модела на Либия и Ирак, ако не се стигне до бърза и реалистична сделка на великите сили. 

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още