IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Необходима е целенасочена инвестиционна политика

За всеки регион трябва да има специфика за развитие, съветва Александър Трифонов от Институт за местно и регионално развитие

10:11 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Необходима е целенасочена инвестиционна политика и фокус върху спецификата за развитие на отделните региони на страната. Това коментираха бившият изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов и Александър Трифонов от Институт за местно и регионално развитие в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според последните данни на НСИ в София-град влизат 54% от чуждите инвестиции в цялата страна, а на втора място се нарежда област Варна със седем пъти по-малко вложения. 

Стефанов обясни, че има два основни индикатора за отчитане нивата на ПЧИ. По данни на БНБ нивото на ПЧИ за цялата страна достига около 1,5 млрд. евро на годишна база. Общата сума на тези потоци е почти два пъти по-голяма от данните на НСИ, отбеляза той, като обясни, че основната причина се крие в различната методология.

Единствено за Северозападна България има целенасочена програма за регионално развитие, отбеляза Трифонов. "За всеки регион трябва да има специфика за развитие. Не трябва навсякъде да говорим за биоземеделие или туризъм. Трябва да има устойчива икономика, която да създава работни места", обясни той.

Според експертите липсва целенасочена инвестиционна политика и фокус върху отделните региони за привличане на чужди инвеститори. Стефанов поясни още, че липсва яснота относно това какъв инвеститор се търси, като отбеляза, че перспективи има и пред по-малките компании.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още