IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Миков: Изправени сме пред революция за енергийната система

В България не гледаме новите технологични възможности, а мислим за АЕЦ, смята бившият директор на НЕК

11:25 | 15.01.17 г. 9
<p>
	Георги Миков. Кадър: <em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Миков. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Изправени сме пред революция в енергетиката - борба между конвенционалната и новата енергия, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият директор на Националната електрическа компания (НЕК) Георги Миков.

Той обясни, че все още не е ясно накъде ще поеме секторът, макар и да се говори за замяна на въглищата със зелена енергия, което да намали замърсяването с въглеродни емисии, азотни окиси и фини прахови частици.

Голямата спирачка обаче са възможностите за складиране на зелената енергия. Ако този проблем бъде решен, структурата на енергийната система ще се промени, а дружествата ще трябва да се адаптират към новите условия.

"Ние не гледаме към новите технологични възможности, а мислим за АЕЦ", допълни Миков. Той посочи, че няма лесно решение за АЕЦ "Белене" и посочи, че смята ядрения риск от централата за сериозен.

Бившият директор на НЕК коментира и ситуацията с енергийната система у нас в студените дни. Те са показали, че има проблем в мощностното предлагане при пиковото потребление - между 19 и 20 часа, тоест за един час, посочи още експертът. Основен фактор за върховото потребление в последните дни е застудяването и използването на електроенергия за отопление.

Обикновено недостигът в мощностите се покрива от ВЕЦ-овете, но заради сушата през 2016 година, те не покриват толкова голяма част от мощностния баланс, обясни Миков. Не е активиран навреме и част от студения резерв и това е наложило искането до Румъния за доставки на електроенергия.

Какво коментира още Георги Миков можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Гледате как да крадете, затова АЕЦа е бил винаги на мода. Не че не се смяхме на консултанта на Цанков Камък, не че не се измъкна безнаказан ... тя работата ясна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
"Не е активиран навреме и част от студения резерв и това е наложило искането до Румъния за доставки на електроенергия."Кой е виновен за това, че студеният резерв не е активиран на време? Явно проблемът не ни е в липса на мощности, а в слаба организация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 11
panther
преди 7 години
ТЕЦ Варна ще я нарежат и ще се хвалят колко са искарали от скрап, както гробаджиите се хвалеха с няколко хиляди лева метал получени от наразано оборудване за милиарди от АЕЦ-а.След няколко зими ще купуваме ток на двойна-тройна цена от съседите или ще си седим на тъмно и студено заради *** като омегата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 16
alphaomega
преди 7 години
АМИ СПРИ ДА ПИШЕШ бе ! :))) (това се отнася и за 99% от всички пишман "експери" в българската енергетика)България е кажи речи единствената страна в Европа в коята няма дори една съвременна геотермална централа. Дори експериментално!В същото време имаме страхотен потенциал. Защо този потенциал не се използва? Защо държавата не иска да инвестира в тези технологии? В също време наля милиарди в оня бетонен гьол (Белене).....без нинакъв резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
doba
преди 7 години
alphaomega,Живеем в пазарна икономика.Правиш проект, отиваш в банка, след одобрение го реализираш.Само да не е с гарантирано изкупуване на тока на десеторни цени и само по време, в което можеш да го произведеш, когато реално е нужен, не предлагаш нищо.Както е в момента за перките и соларките на нашите хора.ППИзползвам момента да повдигна въпроса за ТЕЦ Варна, там едни 1.2Г ще бъдат 'загробени' ако не се вземат мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
power grid
преди 7 години
Моля ***.о..т.и да не пишат за енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
power grid
преди 7 години
Моля ***.о..т.и да не пишат за енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
alphaomega
преди 7 години
Зелената енергия няма нужда от "складиране" ! Има нужда от свръх производство идващо от множество различни източници (диверсификация). Има две насоки в които трябва да се върви:1. Соларна енергия.(особенно за по южните държави)2. Геотермална енергия. (тази ще замени ядрените централи).Интересно защо никой не говори за втората след като реално там има най много потенциал? Не е ли страннен факта че почти никой не иска да развива геотермалните технологии?Във Исландия от години имат работещи мощности и май са единствените в света!?Реално почти цялото им потребление(100%) се захранва възобновями източници. А на геотермалните централи се падат около 25%.Във България имаме добри условия за геотермални централи поради факта че имаме горещи минрални извори из цялата територия. Това значи че средната дълбочина на сондите ще е по малка от колкото на някой други места съответно и цената ще е по ниска.Защо в България никой не говори за геотермални технологии и дълбоко сондиране??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още