IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Киряков: Борисов би трябвало да избягва крехко мнозинство

В самите Обединени патриоти вече има достатъчно разделения, коментира политологът в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

10:58 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Георги Киряков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Георги Киряков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако трябва да мислим политически, Борисов би трябвало да избягва варианта крехко мнозинство с един депутат над необходимия минимум (каквато би била коалиция с Обединени патриоти – бел.ред.), защото в самите Обединени патриоти има достатъчно много разединения. Това коментира политологът Георги Киряков в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му ако една от трите партии в Обединени патриоти реши да бойкотира даден закон или дадено политическо решение, което може да е изключително важно в някакъв момент, то може да бламира цялото правителство и цялото управление на страната. „Затова Бойко Борисов би трябвало да търси разширена коалиция и стабилно мнозинство и е логично да се обърне към Веселин Марешки за подкрепа“, прогнозира Киряков.

интересите и компромисът са част от демократичния процес

„Тъй като е нов на политическия терен поне на национално ниво, не е ясно какво ще е поведението на Марешки в парламента. Той може да се окаже и много сговорчив, защото е обещавал някакви неща по време на кампанията, но може и да се окаже изключително непредвидим заради малко по-избухливия си и непостоянен характер, който ясно беше демонстриран по време на кампанията“, обяснява политологът.

На въпрос около какви политики и приоритети би се формирала коалиция между ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“ на Веселин Марешки, Киряков посочва, че „интересите и компромисът са част от демократичния процес”.

„Въпросът е тези интереси и този компромис върху каква управленска програма ще бъдат насложени. В кампаниите имаше една обща черта и това беше социалният елемент. Проблемът и на трите партии е, че при нестабилността, която наблюдаваме в българската, и в европейската икономика, социалният елемент би трябвало да се опира на някакви бюджетни приходи. Това ще е, от една страна, общата черта на управленската програма, тоест реализация на някакви социални инициативи, но това ще е и препъникамъкът пред разбирателство по други конкретни приоритети. Аз например не мога да си представя това, на което господин Марешки държи много – строителството на жилища за 300 евро на квадрат“, обяснява Георги Киряков.

„Другият компонент от тази възможна тройна коалиция са исканията на патриотите за промяна в изборното законодателство и по-конкретно намаляване на секциите в Турция. Бойко Борисов като човек, който вече доста време управлява и много добре познава и регионалните, и европейските специфики, трудно би преглътнал такова нещо, защото това би означавало разваляне на отношенията със съседна Турция, но и с Брюксел“, добавя той.

Още от коментара и анализа на Георги Киряков за БСП, за т.нар. автентична десница, която остана извън парламента, и за вътрешно и външнополитическите приоритети на бъдещата власт вижте в първата част на предаването:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още