IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората с хибридни умения стават все по-търсени на пазара на труда

Привличането на кадри извън България ще създаде конкуренция на трудовия пазар и ще мотивира хората да се преквалифицират, каза Надя Василева от Manpower

09:31 | 05.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С навлизането на технологиите и дигитализацията все по-бързо започват да отпадат редица професии. Новите технологии налагат нов тип квалификация. На пазара на труда ще се търсят все повече хора с хибридни умения, например маркетингова квалификация с технологична подготовка. Това каза Томчо Томов от БСК в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е необходима реформа в образованието, като то трябва да се отвори от формалното към неформалното, да се въведат нови модели за учене през целия живот и бизнесът да промени начина си на взаимодействие с университетите. 

"Много сериозен е проблемът с мотивацията и ценностите. Ние имаме не икономическа, а структурна безработица. Цели поколения и общности са далеч извън пазара на труда", посочи още експертът. 

"Дисбалансът между търсене и предлагане, разминаването в подготовката на дадени кадри и очакванията на работодателите е процес, който се задълбочава с годините и той е почти необратим освен ако нямаме целенасочена стратегия, която да подпомогне привличането на кадри извън България", заяви Надя Василева от Manpower. По думите й това ще създаде конкуренция на пазара на труда и ще мотивира хората да се преквалифицират. 

Тя коментира още, че е напълно нормално заплатите в България и останалите държави да са различни, отчитайки различните икономики и покупателна способност на населението, данъците и издръжката на живот. Василева подчерта, че са необходими промени в трудовото законодателство.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
fri
преди 7 години
народ, който е забравил езика си не може да говори и пише правилно на собствения си език - е загубен народ - в скоро и малко по-далечно бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Това каза Томчо Томов от БСК в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria."Такава авторитетна медия блумбъргови , пък такива нискобюджетни "експерти" кани...напоследък да се чудиш кой е по баламата , който дава мнение или тоя дето го чете изобщо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха.... То и сайтът стана хибриден - като икономиката и бизнеса, дето се е изпънал да обслужва информационно... И статиите му за хибридни инвестори - капиталисти на заплата... хахахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Тая дума "хибриден" стана голям хит. Храните са хибридни, колите са хибридни, войните са хибридни и даже хората скоро хибридни ще станат :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Интересно ще е да се види тоя чуждестранен хибрид дето ще работи за 800 - 1000 лв. Ама то с тая заплата само хибрид може да оцелее, че и малки хибридчета да народи. Яде от време навреме, през останалото фотосинтезира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Отдавна не бях чел толкова глупости. написани на едно място. "Хибринди умения" WTF? Просълзих се от смях. Първо, формулировката е абсурдна, на абсолютно неграмотен човек. Разностранни да кажеш.. разбирам ама...Второ, лично съм се убедил, че тоя дето може всичко, обикновено не може нищо. А тая мантра с неформалното обучение и ученето през целия живот и разминаването на очакванията на работодателите с образованието вече стана толкова банална, че направо досадна. За пари иде реч ме милички. Работодателите искат хората или държавата да финансира квалифицирането на тези хора, точно така, както на работодателя му трябва. Е нема да стане. Като искаш да ти е квалифициран, назначаваш, обучаваш (за твоя сметка) и после работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още