IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновациите имат нужда от дългосрочна визия, смята експерт

Политическите партии залалагат на нови инструменти и инициативи, вместо да подобрят ефективността на вече съществуващите, посочи Тодор Галев

10:43 | 24.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Bloomberg TV Bulgaria</p>

Bloomberg TV Bulgaria

България, за съжаление, е сред скромните иноватори в ЕС. Това се дължи преди всичко на разпокъсаната политика за иновации, която през последните 20 и повече години се прави на парче. Много рядко има целенасочени и дългосрочни действия, които да са комплексни и да обхващат една цялостна визия как да се  развиват иновациите в страната.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Той обясни, че има анализ на центъра, в който се коментира каква е държавната политика, свързана с иновациите, както и мястото им в предизборните платформи на политическите сили.

„Големите партии, които имат някакъв шанс да влязат в парламента или поне да прескочат бариерата от 1%, обръщат сериозно внимание на проблемите с иновациите, политиката за иновации, наука и образование. Може обаче да изведе един постоянен елемент във всички платформи и той е, че се обръща повече внимание на сферата на науката и образованието, отколкото на чисто икономическите сфери или държавното управление, което трябва да предоставя една по-добра и по-ефективна бизнес среда", коментира експертът.

Според Галев двата аспекта – наука и образование от една страна, и икономика от друга, са свързани, но няма гаранция, че при желание от страна на политическите партии, които ще са във властта, „нещата ще се случат“.

„Изненадахме се, че почти никоя от политическите сили не заявява сериозни намерения да стимулира иновациите именно в икономиката, въпреки че има заложени такива цели и мерки. Цялостният анализ показва, че се залага преди всичко на наука и образование и увеличаване на финансирането за тези две области. Единствената област в икономиката, към която почти всички са се насочили, е подобряването на съществуващи или създаване на нови финансови инструменти и данъчни облекчения за различни целеви групи – малки и средни предприятия, стартиращи фирми, високотехнологични фирми или млади предприемачи“, каза Галев.

По думите му един от проблемите, който се забелязва в почти всички предизборни програми на политически партии, е че почти всички се насочват в създаване на нови инструменти за насърчаване на иновациите и нови процедури и мерки, докато подобряване на ефективността на вече съществуващите почти не присъства.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още