IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Яйджиев: През 2019 г. ще приключи само първата фаза на Brexit

Великобритания повече или по-малко прие реда на преговорите, предложен от Европейския съюз (ЕС), посочва Яйджиев

10:16 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ивайло Яйджиев: През 2019 г. ще приключи само първата фаза на Brexit

Преговорите за много от бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз ще отнемат повече от две години и това означава, че 2019 г. няма да е краят на Brexit, а краят на първата фаза на Brexit. След това ще има втора и трета фаза.

Това заяви Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

“Великобритания повече или по-малко прие реда на преговорите, предложен от Европейския съюз (ЕС). Този ред е доста важен, защото първата графа, която ще трябва да се реши, за параметрите на развода, тоест по какъв начин и как Великобритания излиза от Европейския съюз през 2019 г. Това са плащане на поети задължения, решаване на правни въпроси, търговски въпроси“, обясни Яйджиев. 

„Следващият аспект е какви ще са отношенията след 2019 г. Тук са вече всички дискусии за бъдеща търговска сделка, за митнически съюз и т.н.“, допълни той.

По думите му третата тема са преходните разпоредби – как стигаме от 2019 г. до тази бъдеща сделка, имайки предвид, че сделките за свободна търговия отнемат обикновено над 10 години. Тоест до 2019 г. няма техническо време да се постигнат тези договорки, поясни Яйджиев.

Има чисто административни въпроси, свързани с митниците например или с различни агенции. Великобритания от повече от 40 години няма търговска служба, няма митници”, посочи специалистът.

„Премиерът Тереза Мей настояваше тези преговори да вървят паралелно – преговорите за излизане и преговорите за бъдещата сделка. Защото, както е приет този календар, това означава, че Мей трябва да се съгласи да плати една сума на ЕС, преди да може да поиска срещу тези задължения една сделка за свободна търговия“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още