IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект ще замести високоинтелектуалните професии

Хората винаги ще намерят нещо различно, с което ще се занимават, твърди Константин Василев

18:16 | 02.07.17 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-вероятно всички браншове ще извлекат икономическа полза от бурното развитие на изкуствения интелект, но по отношение на изместването на хората от пазара на труда ситуацията е различна, защото изкуственият интелект има способността да автоматизира професии, които са високоинтелектуални.

Това заяви в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria програмистът и предприемач с изявен интерес в сферата на изкуствения интелект  Константин Василев.

Той припомни, че досега индустриалната революция изместваше хората по-скоро от физическия труд, като тежкият физически труд се изземваше от машините, а хората поемаха по-интелектуалните задачи. Сега обаче по думите му изкуственият интелект има способността и тенденцията да замества интелектуален труд, и то строго специализиран интелектуален труд.

„Един подобен пример е борсовата търговия. В момента вече 80% от нея се извършват от изкуствен интелект. В някои специализирани медицински области, като например диагностика на база данни, изкуственият интелект се справя по-добре от специалистите, които се учат на това 10 години. Това ще е по-различното от предния път, когато технологията е променяла пазара на труда. Сега тя ще започне да измества високоинтелектуален труд. По-лесно е да се направи изкуствен интелект, който да замести адвокат, отколкото изкуствен интелект, който замества плочкаджия“, заяви Василев.

Според него обаче хората винаги ще намерят нещо различно, с което ще се занимават, защото това показва досегашната практика. Появяват се професии, които преди не са съществували, например life couching, припомни Василев

В нито един български ВУЗ няма програма, която да говори за съвременното състояние на науката на изкуствения интелект. Кадрите , които се появяват в страната, са или много силно заинтересовани и учат в чужбина, или работят в чуждестранна компания. Но благодарение на интернет всеки може да се научи на това, информацията е налична. 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
има автоматични алгоритми които търгуват на борсата от доста време и не се залага само на тренда на пазара както каза колегата по долу, следят много различни информационни източника, даже ако си спомняш преди година две Мъск пусна няква първоаприлска шега в туитер че пускат нов продукт и някъв алгоритъм беше закупил доста акции :) ... но все пак зад тея неща пак стоят няколко много умни финансиста, математика и програмиста... така че тоя верно говори глупости! .... и оня ден гледах 3д принтер да прави цяла къща... та и за плочките мое да се застреля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Веднага ще се яви някой ловец на хакери. Въпрос на хоби и на кой какво го кефи. Болшонството ще ги кефи първичното. Повярвай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Представете си един свръх интелигентен изкуствен интелект във всички сфери на човешката дейност, който пере, чисти, готви, шофира и т.н. и т.н..А сега си представете един свръх интелигентен хакер с недобри намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 6 години
органичното, безмозъчно същество.........*** в мъки, кат си неприспособимо. Дори нема да си го помисли, напрао ше действа.ТЯ, ДОКЪТ КРАЙНАТА ЦЕЛ НА РАЗРАБОТЧИЦИТЕ Е СВРЪХПЕЧАЛБА И ОЩЕ ПАРИ - страшно нема. Ако и когато се появи автономен ии, дет ше се позабавлева както си знае и има НЕЧОВЕШКИ цели и стремежи - чак тогава ше гризнеме дръмцето. седи гуедай мача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 6 години
Придставям си го тва.Обаче, целта на ЗАМЕНАТА не е да те замени, а ДА СЕ НАТРУПАТ ПАРИ ОТ СЪКРАЩАВАНЕТО НА РАЗХОДИТЕ. Когато нема кой да ПЛАТИ поради липса на пари и възможности - край с ентелекта.........Бил Гейтс каза нещо отдавна: "Изкуствения интелект е страшно нещо. Може да бъде научен да работи и убива, но не може да бъде научен да купува".Щи го обясним с примирче. Ти, купуваш ли си дървета от гората? Сечеш и преработваш, щот не могат да ти окажат равностойна съпротиве. Така и с ентелекта. Като и ако се появи: сичката енергиа ЗА НЕГО, атмосферата му бави нетъ и шът даун ИСКАМЕ ВАКУУМ И МИНУСУВИ ТЕМПЕРАТИРИ. пРИ ТВА, нема се изстреля у космосъ, където вече ги има, ами ше унищожи земната сферес, щот му пречи, струва му се назадничева и аномалиа. Ти,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
До 10 години роботите и ИИ ще навлязат осезаемо във всяка една област. Те са вече факт преди да са създадени регулации за тях.Въпросът е какво ще правят с нас онзи 1%.За сега все още им трябваме за да им работим, а след товаСъс сигурност интелектуалното ниво ще отива надолу.Постепенно ще се завърнем към животинските си корени-ядене, пиене, секс и зрелищаТе сега по кината се кефят на визуалните ефекти на филми с безмислени сюжети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Вместо да се нахвърляте на интервюирания, по-добре опитайте да си представите, че за вашата професия вероятно вече съществува технология, която може да ви замени. И в много голям процент от случаите това е вярно, макар че сигурно ще отнеме известно време. В момента преживяваме Третата индустриална революция. Разлика от предишните две е, че машините заместват умствения, а не физическия труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
И първо ще заместят US президента с ИИ, после и всички по веригата ще станат излишни. Абе подобен филм още Арнолд го изигра на младини :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
Ironhorse
преди 6 години
Аз този програмист не го познавам, но ... тезата, че може да бъде заместен адвокат от софтуер ми идва малко в повечко ...А господина, ако допуска в ролята на съдия пак да бъде софтуер, може, но не знам дали той сам би искал да бъде съден от машина !И за плочките и плочкаджита ...Ми синко, роботи правят коли, заваряват, лепят, боядисват, включително полагат челни стъкла, та едни плочки ли не могат ?!Могат, но не се прави, защото икономически не е обосновано.Колко ще струва един робот, който лепи плочки, който да се пренася от обект на обект охраняван като полу-бог, щото цената му ще около Космоса.А за борсовата търговия ...Ех как си личи, че грам не отбира.Този софтуер му се задават параметри на цени за покупка и продажба, като се залага на бързодействието, за отчитане на тенденциите в пазара.Нищо интелектуално няма в това.Интелекта е да се определят границите за цените и на коя компания да се купуват и птодават акциите.За мен това е самопровъзгласил се програмист-разбирач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 6 години
ИИ ще измести хората когато се научи да прехвърля работата на някой друг.Което едва ли някога ще стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още