IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащането на пари от фонда за гарантираните вземания на работниците е мудно според експерт

По-големият проблем е, че хората не знаят как да защитават правата си, коментира Ваня Григорова от сдружение „Солидарна България“

11:35 | 06.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Процедурата за отпускане на средства от фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите е мудна и е направена така, че хората не могат да си получат парите. Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Ваня Григорова от сдружение „Солидарна България“.

Според нея процедурата е такава с цел да се спрат вноските в този фонд.

Григорова обясни, че до 2011 г. вноските са се правели само от работодателите, като първоначално са били в размер 0,5% от заплатата, а след това е намалена до 0,1%. От 2011 г. вноски не се правят, защото фондът е пълен, „а е пълен, защото не изплаща вземания“, коментира тя.

По думите ѝ проблемът е, че хората масово не знаят за този фонд или не могат да се обърнат към него заради дефекти в процедурата.

Григорова посочи, че работодателят трябва да издаде бележка, с която работникът да се обърне към фонда, но в масовия случай работодателят вече го няма, когато е приключило делото по несъстоятелност.

„Работникът може да заведе дело срещу работодателя си за неизплатени заплати. И в общия случай го печели, но междувременно фирмата е източена и няма какво да вземе от нея“, коментира той.

Григорова признава, че законодателството защитава служителите и работниците, а по-големият проблем е, че хората не знаят как да си защитят правата. „Ако работникът познава правата си и ако знае, че само обединен може да пази интересите си, тогава ще бъде много по-лесно за всички", допълва тя.

Можете да видите целия разговор с Ваня Григорова на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още