IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще спечели Bayer от сделката за Monsanto?

Придобиването е печеливш ход за германската компания, но то вероятно ще пробуди страх у мнозина

08:46 | 16.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Какво ще спечели Bayer от сделката за Monsanto?

Най-сетне упоритостта даде плодове – тя е печеливш ход както за акционерите на американския агрохимически концерн Monsanto, така и за стратезите около председателя на борда на директорите на Bayer Вернер Бауман.

Той осъществява най-голямата покупка, правена някога от германски концерн в чужбина. С това Bayer придобива нов облик. Концернът ще стане по-независим от фармацевтичния бизнес, а и навлиза в сектора на агрохимията, при това - в много изгоден момент, защото цените там сега са много ниски. Германският концерн се надява на бъдещо повишение на цените и очаква предимства от сливането. Например тогава, когато настъпи следващата вълна на консолидация, която неминуемо ще последва във фармацевтичния бизнес, пише в свой коментар FAZ. 

На акционерите на Monsanto продължителните преговори също донесоха ползи, защото доведоха до покачване на цената за продажбата на концерна с близо пет процента, което си е солидна сума.

Акционерите на Bayer обаче би трябвало да се замислят и над това защо противниците на сделката проявиха такава упоритост. Не е тайна, че Bayer купува фирма с крайно лош имидж. Monsanto е гигант в производството на семена, пестициди и хербициди. Това обаче е и фирма, която „приковава” към себе си селските стопани с неизгодни договори и патентова всеки свой научен успех.

А това, че производствата на Bayer сега се обвързват с растителната защита и семената на Monsanto в един общ пакет, засягащ селскостопанското производство, буди страх у мнозина. Досега мениджърите на Bayer подценяваха този аспект. Затова антимонополните служби би трябвало да подложат на проверка сливането на двата концерна. Те трябва да подходят стриктно и без всякакви емоции към този и всеки друг пазар, на който биха могли да възникнат монополни позиции. Това се отнася и до други сливания в същия бранш – например между Dupont и Dow Chemical и между Syngenta и Chem China.

Дори самият факт, че тези сливания се извършват по едно и също време, е леко смущаващ. От тях обаче не бива да възникне някакъв нов агрохимически пазар, който поражда страх. Нужно е в условията на сурова конкурентна борба, която дава шансове и на нововъзникващи компании, да се решат проблемите по изхранването на човечеството. Има място за съмнения, че пътят, по който поемат сливащите се концерни, е най-верният. За иновациите не е необходима гигантомания.

Oще по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Какво ще спечели Bayer от сделката за Monsanto ли?Ще спечели един голям американски Франкенщайн, който впоследствие ще унищожи собственика си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Един Българин
преди 7 години
Не стопля , разбира се, той не е икономист, а "печалбар" за кратко време. Голям праз ако спечеля ХХХ лв сега като утре я ще имам три ръце, я две глави, няма да мога да имам деца и пр. Дали в дългосрочен план няма да си платим скъпо и прескъпо за безконтролните своеволия на "големите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ти май не стопляш че не количеството , а качеството е големият въпрос на утрешния хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
creepazoid
преди 7 години
Отивай да работиш! Тъкмо няма да се чудиш какъв ще го ядеш! А и няма да си губиш времето с неща, които не разбираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Какво ще спечели Байер , ми е все тая ...проблемът е какъв ще го ядем ние...утрешния хляб ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още