IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предизвателствата пред изкуствения интелект?

Нов европейски закон ще постави много по-големи изисквания към компании и организации, които работят с личните данни, обяви IT експертът Петко Босаков

12:01 | 07.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са предизвателствата пред изкуствения интелект?

Налице е дигитална революция, при която се прави паралел с индустриалната революция. Променя се изцяло животът на хората, при което неизбежно има и сблъсъци.

Това обясни в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV България IT експертът Петко Босаков.

“Някои могат да спечелят много от изкуствения интелект, но от друга страна мнозина биха изгубили работата си заради него. При такава ситуация винаги се е стигало и се стига до социални сблъсъци, смята той. – Подобни процеси се случват от доста време, дори като говорим за не толкова интелигенти машини. Пример за това са електронните разплащания, които водят до това, че банковите клонове не се нуждаят от толкова много служители, като се стига до тяхното освобождаване.“

По думите на Босаков все още въпросната тенденция не е толкова масова, за да е проблем, но скоро ще се превърне в такъв.

„Този процес е необратим, както е било със всяка технология в историята. Ако обаче сме готови за предизвикателствата и наясно с проблемите, смятам, че ще успеем да им отговорим“, прогнозира експертът.

Според него технологиите се развиват толкова бързо, че законодателният процес не може да им насмогне

Босаков коментира достъпа до масива от лични данни и влизането на нов европейски закон, който ще поставя много по-големи изисквания към компании и организации, които работят с тях.

Регулациите в Европа са най-високото ниво в света, но има необходимост от постоянен процес на обновяване, посочи Босаков.

Каква е ролята на човешкия фактор при получаването на информация? Какви дилеми трябва да се разрешат с автономните превозни средства. Кои трябва да вземе решение и отговорност при произшествие?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Цялата грижа на еколозите е да продават сертификати, които естествено ще са върху цената на храните, а после да отделят някой огризан кокал и за *** под масата - журналистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още