IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консервативни прогнози за макрорамката са грешка, твърди икономист

Може да се стигне и до спад на инвестиционния интерес, каза Кристофор Павлов

17:15 | 31.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Използването на прекалено консервативни прогнози за макрорамката е грешка, защото когато имаме изкуствено потиснати очаквания, те влияят върху растежа, работните места и потреблението. В крайна сметка се стига до по-ниски приходи в бюджета. Това заяви главният икономист на УниКредит Булбанк за България Кристофор Павлов в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му може да се достигне и до спад на инвестиционния интерес.

"Сред факторите, които инвеститорите наблюдават, когато взимат решение къде да инвестират, са очакванията за икономическия растеж и инфлацията. Ако поддържате изкуствено занижени очаквания за икономиката, си вкарвате автогол и това е контрапродуктивно", подчерта икономистът. 

Според Павлов образованието остава недофинансирано.

"Очакваните 3,8% от БВП инвестиции в образование са нисък процент на базата на историческите нива за последните 15 години – 3,7%. Второ, страните от ЦИЕ, които имат най-голям напредък в процеса на догонване на доходите, и страните от Азия, които имат най-добри резултати по отношение на образователните резултати на учениците, инвестират много повече – от порядъка на 6% от БВП средногодишно и резултатите при някои от тях са съвсем видими", посочи икономистът.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Поредно мнение на икономист, който не зачита наличие на сгрешена парична система.При наличие на тази грешка са невъзможни верни изводи за устойчиво обществено развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още