IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надя Неделчева: ЦИЕ се развива с двойно по-високи темпове, отколкото Западна Европа

Сега е идеален момент инвеститорите да помислят за заемане на експозиция към Източна Европа, твърди експерт

10:38 | 17.07.17 г.
Надя Неделчева: ЦИЕ се развива с двойно по-високи темпове, отколкото Западна Европа

През последните години Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се развива с двойно по-високи темпове, отколкото Западна Европа.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria портфолио мениджърът на взаимния фонд "ДФ Адванс Възможности в Нова Европа" на "Карол Капитал Мениджмънт" Надя Неделчева.

„В компанията ни вярваме в дългосрочния потенциал на Централна и Източна Европа. Ако погледнем чисто макроикономически, това е един регион, който има много солиден потенциал по линия на конвергенция. Tук имаме много ниски нива на развитие, измерени например чрез ниво на БВП на глава от населението. Това е ниско развитие, но ниската база предполага по-силни ръстове“, обясни още тя. 

Според Неделчева една от основните характеристики на нашия регион е много силната обвързаност с Европа по линия на търговските взаимоотношения. „Над 60% от износа на повечето страни от региона отива към Европейския съюз (ЕС). Това е добре, когато Европа се развива добре, но пък е и източник на уязвимост, когато еврозоната страда, както бе през последните две години“, посочи Неделчева.

По думите ѝ обаче последният сценарий, според който несигурността в еврозоната ще доведе до негативни последици за региона на ЦИЕ, не се е случил. „Това, което всъщност стана, бе, че икономиките от Централна и Източна Европа всъщност успяха да компенсират спада на износа към еврозоната с повишено вътрешно търсене“, коментира тя и добави, че сега е идеалният момент инвеститорите да помислят за заемане на експозиция към Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още