IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петко Вълков: Поскъпването на имотите в Китай е съпроводено от целева политика

Вероятно е предлагането на жилища да не може да смогне на търсенето, коментира изпълнителният директор на Concord Asset Management в предаването Invest/Or

12:13 | 24.10.16 г.
<p>
	Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от ръста на китайската икономика през третото тримесечие се обяснява с бума в пазара на недвижими имоти в големи китайски градове. Този пазар обаче е доста особен, защото липсват някои пазарни елементи. Това каза Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ръстът на цените през 2016 г. от 90% може да изглежда като действителен балон, но той е съпроводен от една целева политика, която има за цел да ограничи разрастването на китайските градове. Затова се отпускат все по-малко разрешителни за строеж, все по-малко общински земи за продажба, върху които да се строи с цел цените да бъдат високи, но да не се стигне до запустяване на други райони“, обяснява Вълков.

„Страничният ефект е много голям бум в цените. Редица китайски инвеститори определят това като балон, но ако се направи една елементарна екстрапулация на това колко нови жилища трябва да бъдат построени в големите китайски градове, за да задоволят потенциалното търсене, се оказва, че вероятно предлагането няма да може да смогне на търсенето“, посочва той.

Според Вълков в китайската икономика се случва структурна промяна и тя донякъде се доказва косвено от данните за търговския оборот на Китай, който показва спад на износа и известен спад и на вноса, тоест вижда се засилване на вътрешното потребление. По думите му преходът в китайската икономика на този етап се извършва гладко и ако се премери през ръста на БВП, изглежда контролирано. „Повишението обаче се случва на фона на провеждане на силно експанзивни фискални и парични политики, които са подкрепили самия ръст. Въпросът е какво би се случило при ограничаване на фискалните политики, защото те рано или късно ще трябва да бъдат ограничени, предвид състоянието на публичния дълг“, казва изпълнителният директор на Concord Asset Management.

Целия разговор с Вълков може да видите в двете части на предаването Invest/Or, където разговаряме и за задлъжнялостта на Китай, както и за перспективите пред икономиката и валутата.

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още