IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Пейчев: Не толкова доларът ще поскъпва, колкото еврото ще поевтинява

Факторите за това се намират в Европа - Италия и Гърция, заяви главният дилър в Trader.bg в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

14:22 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Пламен Пейчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Пламен Пейчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не толкова доларът ще поскъпва, колкото еврото ще поевтинява, каза Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg в неделя в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира възродените прогнози за паритет между еврото и долара в контекста на победата на Доналд Тръмп и очакванията за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

По думите му има голяма вероятност доларът да поскъпне, но има и други фактори, при това те са в Европа - Гърция и Италия. „Там безработицата продължава да стои на много високи нива - около 25%. Гърция вече няколко пъти беше изправена пред фалит. Предстои това да се случва отново, което би натежало на еврото и съответно би отслабило единната валута спрямо други валути“, коментира Пейчев. „Безработицата в Италия също е много висока и има голям дял на лоши ипотечни кредити, което тежи на италианските банки. Тези фактори не са за подценяване“, посочва той.

Що се отнася до Испания, където също има висока безработица, Пейчев отбелязва, че като цяло там картината се подобрява.

Европейската централна банка наливаше пари за стимулиране на икономиката, но това не помогна особено и по-скоро показва, че регулаторът няма особени възможности“, допълва той. „Ако ЕЦБ реши да удължи програмата за стимули, това ще е проява на слабост, регулаторът на практика ще признае, че нещата не са добре“, казва още Пейчев.

Ако се стигне до паритет между еврото и долара, в Европа това би било стимулиращо за износителите, защото продукцията им ще стане по-конкурентна на външните пазари. За България не виждам някакви големи позитиви, защото българският износ е насочен главно към еврозоната. Може да се очаква оскъпяване на стоки, внесени от страни извън еврозоната, например от САЩ или Китай“, смята главният дилър в Trader.bg.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още