IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти две трети от фирмите в България имат проблем с кадрите

Ниската имиграция и високата емиграция създават голямо напрежение на пазара на труда, според експерт

09:23 | 13.06.16 г. 11
Почти две трети от фирмите в България имат проблем с кадрите

Почти две трети от фирмите в България се оплакват, че не могат да намерят необходимите им кадри. Това коментира в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева от Manpower Bulgaria.

Ниската имиграция и високата емиграция създават голямо напрежение на пазара на труда, коментира тя.

“Последните данни показват, че трудовият пазар в Европа не се е възстановил от ударите на кризата. Не бива да се успокояваме от факта, че има известно намаляване на безработицата”, посочи тя.

По думите й младежката безработица в Европа е по-скоро "балкански синдром" и е особено характерна за страни като Сърбия, Хърватска и Гърция.

"Бизнесът също се преструктурира и променя. Ще има фирми, които няма да издържат на тези промени, а дигитализацията ще замени много позиции с роботи. Работните места, които бяха изгубени, няма да се върнат обратно”, прогнозира Василева.

Тя коментира и разликите между трудовите пазари на САЩ и Европа, като заяви, че в САЩ също ще има голям недостиг на кадри. Според изчисления това ще са около 18 млн. души. 

Вижте целия разговор във видеото

Още видеоматериали можете да гледате на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
В доклада на Европ.парламент пише ,че България губи 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162Казано кратко ако у нас всичко е в границите на нормалното среднат заплата трябва да е 1500лв. Проф.д.ик.н.Иван Ангелов го каза точно - разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна съответно 45% и 22-23% РАЗЛИКАТА ИДВА ОТ ТЕЗИ 12-19млрд. 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда чрез плоският корпоративен данък и офшорките - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 9 Обяснил съм всичко в отворено писмо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528ЛЕКУВАНЕТО НА ЕДНО ЗАБОЛЯВАНЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ТОЧНАТА ДИАГНОЗА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Проф.Иван Ангелов го казва прекрасно - конкурентоспособността като цяло и на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/ Тоест проблемите идват от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция а не от големите заплатите които стимулират крайното търсене и изследванията на икономистите на МВФ са ясни ''увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Емпиричните доказателства са много тоест казано кратко и простичко не девалвацията на валутата е решение а прогресивното и семейно облагане и нормиране на труда ,и т.н. регулации особено на финансовият капитализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 7 години
Еми произвеждайте и суровините и машините! Ама нали да се минижерства е по-лесно от на АутоКад-а!В моя случай сме в IT сферата, и единственото дето внасяме са компютри за по 700 лева бройката. Хората по белия свят дават на бежанците повече, с осигурен подслон, понякога и храна... Отколкото тук искат някой магистър с опит да им е налице 100% от времето. И да му искат да е навреме за сутрешна оперативка, и да им виси диван-чапраз (stand-up Agile).Един приятел мина през 2 фирми, и с 5К чисто месечно не успяха да го задържат. Свиквайте! По Европа са луднали да набират хора с опит, съвсем наскоро ходих на интервю на техни разноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Да се чудиш на БГ работодателите. Внасят суровини, внасят машини, защо да не си внасят и служители? Поне докато не се запитат - чий изобщо го дирят тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 7 години
В момента трудовият пазар е отворен. БГ работодателите имат пълната свобода да си наемат квалифицирани кадри от ЕС. Така написана статията ми звучи "няма кандидати за нашите условия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ти обаче , такива въобще не ги и викаш на интервю , нали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
unicornblade
преди 7 години
Т.е. навремето държавата за да създава кадри е задължавала предприятията да ги обучават.Това винаги е възможно, но не е решение.Самото създаване на кадри не проблем, проблемът е в задържането им. Просто, както ти каза пазарът на труда е отворен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Sakamano
преди 7 години
Дали проблемът е в липсата на кадри, или във високото текучество. Днес има някаква странна мода, младите хора да си сменят работата поне един - два пъти годишно и неизвестно защо смятат, че страшно ще впечатлят бъдещия работодател, ако в CV-то си напишат, че са работили за 10 различни фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
data
преди 7 години
Да допълня - имаше и големи колективи по предприятията където можеше да се изградят кадрите след училище .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още