IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф: Хаджиниколов: България ще е в силна позиция при преговорите за Brexit

Професор Димитър Хаджиниколов в коментира перспективите пред Великобритания в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

20:59 | 23.01.17 г.
<p>
	Проф. Димитър Хаджиниколов.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Димитър Хаджиниколов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Накъде върви Великобритания в позициите си около излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) и от коя от двете страни в казуса можем да очакваме отстъпки? Темата коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС и председател на Българската асоциация за европейски изследвания.

„България е в много особена позиция, защото ще председателстваме Съвета на ЕС през 2018 г. – момент, който ще съвпадне с най-важната част от преговорите. Ние ще сме в силна позиция, която можем да използваме и в двустранен аспект“, каза проф. Хаджиниколов.

„Великобритания от своя страна донякъде е принудена да поиска излизане от единния пазар на ЕС, защото той е много комплексно понятие, което не се ограничава само със свободното движение на стоките, а включва и свободното движение на производствените фактори – труда и работната сила. Тук стигаме и до една от основните причини да се стигне до референдума във Великобритания – опасенията от неконтролирана имиграция. Консервативното правителство не може да си затвори очите за тези настроения. Именно това отделяне на свободното движение на работната сила от общото споразумение цели Великобритания“, коментира проф. Хаджиниколов.

„От гледна точка на европейското право в момента това е невъзможно, но имайки предвид, че започват преговори, всичко е възможно и можем да очакваме отстъпки от ЕС. Великобритания трупа много сериозни търговски дефицити с ЕС и от тази гледна точка Евросъюзът дори е по-заинтересован да запази свободната търговия с Великобритания“, отчете експертът.

Вижте целия анализ във видеото с втората част на предаването:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още