IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 2% от безработните младежи в България са с висше образование

Професионално образование и младежкото предприемачество са пътят за намаляване на младежката безработица според експерти

11:48 | 29.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едва 2% от безработните младежи в България са с висше образование. Останалите са хора с ниско или без образование. Това каза Димитър Панчев, председател на столичния клон на сдружение "Младежки глас", в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Той допълни, че усилията на неправителствените организации са насочени именно към хората с ниски образование и квалификация.

Според националния координатор Вадим Рошманов има три основни стъпки за справянето с младежката безработица - популяризиране на неформалното образование, развиване на допълнителна квалификация и професионално образование и обучение и младежко предприемачество.

Гостите разказаха за проекта, който сдружението е организирало в рамките на програма "Европа" към Столична община. В него са взели участие 35 младежи, които са били обучени в областта на предприемачеството и развиването на бизнес.

По данни на Агенцията по заетостта безработните младежи до 29 години са намалели с 26%, или 14 500 към края на първото полугодие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година.

Делът на безработните младежи от общия брой регистрирани в бюрата по труда също намалява. През периода януари-юни 2016 г. той е бил 13,2%, спрямо 15,2% за същото шестмесечие на 2015 г. През първото полугодие на тази година средномесечният брой на безработните младежи до 29 г. е бил 40 690.

Още от разговора може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"Едва 2% от безработните младежи в България са с висше образование. Останалите са хора с ниско или без образование..."===Еми ...Спящия Бик не ще да плаща за дипломи! ха ха ....и те хората не си дават зор! ха ха ха=====Сгрешен пост! Съжалявам. Няма опция за корекция! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"Едва 2% от безработните младежи в България са с висше образование. Останалите са хора с ниско или без образование..."===Еми ...Спящия Бик не ще да плаща за дипломи! ха ха ....и те хората не си дават зор! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Проблемът е решим само по един начин: който не учи: на 16 години (защо не и на 14) започва да полага задължителен нискоквалифициран труд - да копа на нивата, да засажда гори, да гледа добитъци и т.н. Ако някой има желание тепърва да почне да учи: ще учи вечерно.А не лицата от един определен етнос хем да отказват да учат, хем после да използват неграмотството си като причина цял живот да живеят като кърлежи на гърбът на училите и работещите. Нищо няма да им стане ако отидат да копат, когато аз за пръв път хванах мотиката, тя беше по-висока от мене... и не съм я хванал, за да строша тимберицата на някого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още