IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефанов: Въпросът е „кога“, а не „дали“ ще има предсрочни парламентарни избори

ГЕРБ няма да вкара България в еврозоната, защото това не е приоритет на управляващите, коментира председателят на ПП „Движение Гергьовден“

20:45 | 23.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Драгомир Стефанов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Драгомир Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпросът е „кога“, а не „дали“ ще има предсрочни парламентарни избори. Това коментира председателят на политическа партия „Движение Гергьовден“ и доктор по икономика Драгомир Стефанов в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr“ на Bloomberg TV Bulgariа, излъчено на 22 май.

Той очаква предсрочни парламентарни избори ако не с президентските през есента, то през пролетта на 2017 г., което ще зависи от това дали премиерът Бойко Борисов ще бъде кандидат за президент или не.

Според Стефанов едва ли ще има избори през 2018 г., когато изтича мандатът на текущия кабинет и когато България поема председателството на Европейския съюз, тъй като според него управляващите няма да си позволят да правят избори по това време.

Председателят на ПП „Движение Гергьовден“ не вярва и че правителството на ГЕРБ ще успее да вкара България в еврозоната, като смята, че това не е приоритет за управляващите.

Като цяло той определи управлението на премиера Бойко Борисов като популистко.

„По-популистко от това управление аз не си представям“, каза Стефанов и добави, че при най-малкото недоволство „се дава заден“ на предприети промени или реформи.

Според него алтернативата на ГЕРБ е или създаването на нов политически субект, или на коалиция от центристки, патриотични и други партии.

Според него основният импулс за растежа през тази година ще дойде от туризма, имайки предвид геополитическата ситуация в конкурентните ни страни като Турция, Тунис, Египет и дори Гърция, като вече има предпоставки за един силен сезон. Личната оценка на Стефанов за растежа през 2016 г. е в рамките на 2-2,5%.

Икономистът и политик е категоричен, че икономическият климат в България ще се подобри, след като се намали политическият рекет и натискът върху бизнеса, но не очаква това да се случи през настоящия мандат.

По думите му ключът към намаляване на натиска на държавата върху икономиката е наличието и на ефективност в съдебната система. Стефанов определи още и приемането на антикорупционния закон като стъпква в правилна посока.

„Не тръгне ли икономиката, не се ли отпуши икономиката, не се ли създаде предпоставка за дългосрочна перспектива пред бизнеса и развитието на страната няма да има чужди инвеститори заради тази лъжлива стабилност, която ни се налага от екрана всеки ден. Наричам я „лъжлива“, защото това не е стабилност. Инвеститорите искат да знаят как ще се развива икономиката в следващите 3-5-8 години, докато през няколко месеца сменяме концепцията. Не сме казали кои сектори за приоритетни, кога ще реформираме тежките сектори, администрацията, образованието, здравеопазването...“, добави Стефанов.

По думите му, дори да се стигне до политическа стабилност, най-тежките препятствия пред българската икономика представляват влошаващата се демографска картина и проблемите в сектора на образованието, защото заради тях има недостиг на кадри, а заетостта не се подобрява.

Цялото предаване гледайте тук

Част I

Част II

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
mapto
преди 7 години
Една статия, която нямаше да прочета, ако от заглавието се разбираше, че мнението е на политик... още повече на политик от аутсайсерска и опортюнистска партийка. Изобщо, това си е реклама, но не виждам къде е надписът "платено съобщение".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Просто, ясно, точно. Четете г-н Борисов! А... забравих че вие ... да както и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още