IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчиво ли се стабилизира българският капиталов пазар?

Ако правосъдната ни система беше на нивото на Румъния, може би щяхме да видим по-добри резултати, коментира финансовият анализатор Павел Бандилов

21:06 | 23.09.16 г.
<p>
	Павел Бандилов (вдясно) и водещият на Investbook Димитър Вучев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Павел Бандилов (вдясно) и водещият на Investbook Димитър Вучев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път от няколко години последните 9 месеца демонстрираха стабилизиране на ситуацията на Българската фондова борса. Наблюдава се връщане на интереса и доверието към пазара. Доста предприятия раздават дивиденти, някои от които не са давали никога досега. Това каза финансовият анализатор Павел Бандилов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му причината за тази тенденция е комплексна. Тя се дължи както на стабилизирането на икономиката в последните години и ниските лихвени проценти по депозитите, така и на доброто представяне на туризма. 

"Изгуби се корелацията с чуждите пазари. Там в момента се наблюдават притеснения около политиката на централните банкери и липсата на глобален растеж, а в България ни вълнуват съвсем други неща. Ако правосъдната ни система беше на нивото на Румъния, може би щяхме да видим по-добри резултати", посочи анализаторът. 

По думите му се наблюдава изместване на фокуса при IPO-тата от компаниите за недвижими имоти и АДСИЦ към IT сектора. Според него причините за това са както глобалните тенденции, така и фактът, че IT индустрията е силно развита в България. 

"Създаването на първия български борсово търгуван фонд е много голяма реклама", смята Бандилов. Според него той ще предизвика интерес, защото ще повиши ликвидността, позволява лесна диверсификация на портфейла и по-ниски транзакционни разходи. 

Подробности вижте в целия разговор:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още