IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Симов: Големите количества пшеница притискат цените на световните пазари

Зърнопроизводителите у нас планират намаляване на засетите площи, за да ограничат загубите си

10:16 | 25.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

На световните пазари „се изсипват“ големи количества пшеница и това притиска цените, коментира Васил Симов от Софийската стокова борса пред Bloomberg TV Bulgaria. Трендът на цените през годината определено е надолу, уточни той.

По предварителните данни на МЗХ реколтата от пшеница у нас през тази година ще бъде над 5 млн. тона, което е повече от минали години. Обикновено зърнопроизводителите у нас прибират около 4,5 млн. тона пшеница, уточни още Симов. Това е в съзвучие със световните тенденции – през тази година световната реколта от пшеница е рекордна и ще бъде около 740 млн. тона.

Много добра е реколтата и в Черноморския регион, особено в Русия, обясни експертът.

На софийската стокова борса и на борсата в Унгария тон пшеница се търгува между 141 и 143 долара. За година цената се е понижила с между 10% и 15%, изчисли Симов.

Зърнопроизводителите обаче не са доволни от случващото се на пазара. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русанов каза, че реколтата е със 7% по-висока, но цените са с 20% надолу. „Това води до негативен финансов резултат за българския зърнопроизводители“, каза той.

Той предупреди, че свитите приходи ще доведе до намаляване на разходите – един от които е за рентни плащания, защото ще бъдат намалени площите, засети с пшеница за следващата година.

Повече за ситуацията на пазара и плановете на зърнопроизводителите можете да чуете във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още