IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетите в автоиндустрията в България може да се удвоят до няколко години

България е вероятно най-доброто място за производство на части и компоненти за автомобили в ЕС в момента, според експерт

09:14 | 22.10.16 г.
<p>
	Арх. Любомир Станиславов.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Арх. Любомир Станиславов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Броят на работещите в автоиндустрията в България може да се удвои до няколко години. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Аутомотив Клъстър България.

Към момента в сектора у нас са заети над 35 хил. души, което е около 1% от заетите. Те произвеждат близо 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), допълни Станиславов.

Той прогнозира, че насищането на пазара ще настъпи, когато заетите в индустрията достигнат около 120 хил. души.

Към момента има поне една дузина нови автомобилни компании, които проявяват интерес да открият свои производства в България, каза още Станиславов.

В рамките на Европейския съюз към днешна дата България е вероятно най-доброто място за производство на части и компоненти за автомобили, допълни той.

Станиславов изрази надежда, че в България ще дойдат и големи компании за производство на автомобили и асемблиране. Пътят е да се създаде трайна екосистема, за да могат тези производители да имат място в България, смята той.

Целия разговор можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още