IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как атентатите повлияха на туристическата индустрия през 2016 г.

За туризма следваща година се очертава като критична, твърдят експерти

11:26 | 30.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ница, Брюксел, Берлин, Истанбул. Атентатите в тези градове ще останат в историята. И въпреки че животът там бавно се връща към нормалния си ритъм, ужасът от терора донесе необратими загуби за туристическите топ дестинации. Въпреки отлива на посетители от Европа и света, тези дестинации остават предпочитани за българите.

Близо 150 хиляди българи ще отпразнуват Нова година зад граница по данни на Института за анализи и оценка в туризма. Сред нашенци не липсват и такива, които ще прекарат празника в големите туристически центрове като Париж и Берлин.

Според експерти в областта на туризма следваща година се очертава като критична за бранша.

„2017 година се очертава като година с доста по-силна преса от това, което видяхме през 2016-а година като отказа от пътувания към Египет, Тунис и съответно Франция, Белгия и в известна степен и Германия, малки и много известни, спокойни,  от които туристите имат много добри впечатления", каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Според туроператори атентатите биха се отразили на туризма в отделните страни в зависимост от това дали става дума за изолиран случай или серия от нападения.

"В нашия бизнес грубо говорим , че хората помнят 40 дни и единичен атентат в Европа се забравя много бързо, освен това  в големи страни както беше в Ница, Франция и сега в Германия,  те се считат за сигурни страни и обикновено се взимат много бързи мерки, но страни където има серия от подобни терористични актове, където целта е туризмът, тогава
става страшно", каза Димитър Попов, туроператор.

Въпреки терористичните атаки и тази години Париж се оказа топ дестинация за новогодишните празненства. Повишен интерес туроператори отчитат към страни като Португалия, Кипър и Малта.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още