IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Радев: Новият кабинет да не се бави с влизането на България в ERM II

Има много повече ползи за страната от въвеждането на еврото, отколкото вреди, твърди финансистът

11:52 | 03.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Новият кабинет не трябва да се бави с подаването на документи за влизането на България в чакалнята на еврозоната. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият финансов министър Муравей Радев.

Той е категоричен, че решението дали да влезем във валутния механизъм ERM II е напълно политическо и не е обвързано със спазването на определени изисквания.

„Реално, ние изпълняваме три, дори четири от задължителните критерии на Маастрихт за прием в еврозоната", посочи финансистът.

По думите му проблемът е, че България не може да гарантира устойчивост на изпълнението на тези критерии.

"Имаме тежки структурни проблеми в ключови сфери. Публичният сектор е безумно раздут, знаете, че в образованието, здравеопазването, правосъдието има нужда от кардинални реформи. Това поглъща огромен ресурс и един ден този балон ще гръмне. Изоставаме сериозно по пътя на реалната конвергенция с Европейския съюз, икономиката буксува, стоките ни губят конкурентоспособност, енергетиката продължава да бъде в колапс“, обясни Радев.

Решението на всичко това е реформи – тежки и големи, структурни реформи, подчерта финансистът. И допълни, че правителствата бягат от тях, защото носят политически негативи.

По мнение на Радев в новия парламент няма да има политическа сила и абсолютно мнозинство, за да се наложат нужните промени.

„Всички говорят за реформи, но те са болезнени и е лесно да бъдат атакувани политически. Ако ние кандидатстваме сега за евврозоната, може би ще бъдем приети и дори 2018 г. да има нови избори, подадените документи ще са факт и няма да има връщане назад. Тогава, който и да дойде на власт, ще трябва да прави реформи, докато България е в ERM II, това е смисълът на чакалнята“, поясни Радев.

Според него има много повече ползи за България от въвеждането на еврото, отколкото вреди, а разговорът между страната ни и Европейския съюз е доста закъснял. "Дискусията трябва да се състои публично, на национално ниво. Обществото трябва да е наясно и да направи своя избор" , категоричен бе той.

Припомняме, че по време на конгреса на Европейска народна партия (ЕНП) в Малта миналата седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред европейските лидери, че България ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната, за да изпълни всичките си ангажименти към Европейския съюз. 

Според Муравей Радев има три основни причини, поради които приемането на еврото ще се отрази благоприятно на страната ни.

"Плюсовете са, че когато България стане член на еврозоната, тя добива една устойчивост, стабилност от по-висш порядък. Това е важно за инвеститорите, както знаете в момента страдаме от липса на инвеститори. Второ, лихвените проценти рязко ще спаднат, защото рисковата съставка в лихвите ще изчезне напълно. Това ще доведе до по-евтино финансиране и кредитиране на икономиката в България във вътрешен план, а във външен план това значи по-евтино финансиране на правителството“, уточни бившият финансов министър.

Като трета причина Радев посочи, че България ще има достъп до огромните фондове на еврозоната, а банковата ни система ще има неограничена възможност за финансиране от Европейската централна банка, ако се наложи.

Запитан как въвеждането на еврото ще повлияе на заплатите на българите, бившият финансов министър отговори, че когато създадеш условия за добър бизнес и инвестиции, това означава икономически растеж, а този растеж дава повече продукт, от него идват и по-високите заплати.  

Според Муравей Радев хората не са запознати нито с плюсовете, нито с минусите от влизането на България в чакалнята на еврозоната. Те са склонни да се поддават на внушения, с което да попречат на приемането ни във валутния механизъм, посочи той, но призна, че в момента еврото не е в най-добрата си кондиция.

Това, което трябва да притеснява страна като България, е, че огромен обем от регулации трябва да бъдат приети тепърва. Има много разпоредби, които действат в еврозоната, но не и общо за всички страни-членки. Някои от тях не са никак безобидни, ще изискват огромна политическа и административна воля, категоричен е експертът.

Той отново подчерта, че решението за приемането ни в ERM II е политическо. „Смятам, че сега е много подходящо да задействаме това, защото ще бъде полезно да съчетаем влизането на България в чакалнята с председателството ни на ЕС“, допълни гостът.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 7 години
Вместо да се занимават с глупости, нека да се забързат с въвеждането на електронно управление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 7 години
Вместо да се занимават с глупости, нека да се забързат с въвеждането на електронно управление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
"Запитан как въвеждането на еврото ще повлияе на заплатите на българите, бившият финансов министър отговори, че когато създадеш условия за добър бизнес и инвестиции, това означава икономически растеж, а този растеж дава повече продукт, от него идват и по-високите заплати. "Хахаха...трай коньо за зелена трева! Ами гръцка пързалка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още