IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Археологически парк ще привлича туристи в Сандански

Раннохристиянският ансамбъл включва Епископската базилика, раннохристиянския комплекс и базиликата на епископ Йоан, както и част от античния град

15:54 | 26.11.15 г.
<p>
	Директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков. <em>Снимка: БТА</em></p>

Директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков. Снимка: БТА

Уникален археологически парк в Сандански става привлекателна туристическа атракция, която представя културно-историческото наследство на района с осъществяването на проекта "Сандански - зората на ранното християнство".

Изпълнението на проекта на община Сандански, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г.", е на финала.

Раннохристиянският ансамбъл включва Епископската базилика, раннохристиянския комплекс и базиликата на епископ Йоан, както и част от античния град, който е бил разположен под днешния град Сандански. Те се определят от експертите като едни от най-големите и най-интересни археологически обекти с национално значение.

Очаква се акт 16, за да бъде официално открит археологическият парк, казва в интервю за БТА директорът на Археологическия музей в Сандански Владимир Петков. Временно покритие в навечерието на зимния сезон се изработва в момента над останките от някогашната библиотека на раннохристиянския комплекс.

Довършителни работи има и около оформянето на музейната експозиция. Забележителна, по думите на Петков, е музейната колекция от архитектурни детайли, монети, мозайки, мраморна пластика, керамика.

Миналата година при работата си по проекта археолозите откриха и изключително рядка и ценна находка - раннохристиянски кръст от 5-6 век, с който са се водили литийни шествия начело с епископа, припомни директорът на Археологическия музей.

Посетителите могат да видят и почти изцяло запазената раннохристиянската кръщелня. Според музейните специалисти е напълно възможно и се обмисля идеята в помещението да се извършват кръщенета и днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още