IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитекти се обявиха срещу плана за надстрояване на Гранд Хотел България в София

Експерти настояват плановете на новия собственик на сградата да бъдат преработени и предлагат безплатна експертна оценка

17:04 | 26.07.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фасадата на Гранд хотел България откъм бул. &quot;Цар Освободител&quot;.<em> Снимка: Wikipedia</em></p>

Фасадата на Гранд хотел България откъм бул. "Цар Освободител". Снимка: Wikipedia

Още една историческа сграда в София е застрашена от преобразяване заради искане за надстрояване, алармират архитекти.

Става въпрос за комплекса на Гранд хотел България, който през миналата година беше продаден от наследниците на Илия Павлов. Купувач е собственикът на парк хотел „Витоша“ Мирослав Пенчев.

Уведомлението за искане за промяна на подробния устройствен план заради планираното надстрояване е публикувано на сайта на администрацията на район „Средец“ в София, в който се намира архитектурният ансамбъл.

„Убедени сме, че са неуместни всякакви промени в екстериора (и интериорите) на сградата и в частност на главната фасада откъм бул. „Цар Освободител“, които не са зададени в оригиналния проект и замисъл на архитектите, създали сградата. Запазването на оригиналния вид на сградата е начинът, по който можем да покажем уважението към нашето минало, към уникалността и спецификата на българската култура, към нашите предци, на които дължим възможността днес да имаме това, което имаме“, посочва се в становището на групата „Български архитектурен модернизъм“.

„Опазването на културното наследство днес е морално задължение на всеки собственик на ценен архитектурен обект. Всяко надстрояване, промяна или разрушаване на ценните образци от нашето минало, какъвто безспорно е комплекс „България“, е проява на неуважение към нашето минало, българската култура и изобщо – общочовешкото наследство“, допълва се в становището.

Според групата проектът за надстрояване на архитектурния ансамбъл е „неуместно посегателство върху българската култура и трябва да бъде преработен, за да бъдат запазени максимално силуетът, пропорциите и оформлението на екстериора (и интериора) на сградата така, както са предвидени от оригиналния проект на арх. Иван Данчов и арх. Станчо Белковски".

Експертите предлагат и съдействие с безплатна експертна оценка и мнение на проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Може ли и параламента да надстроите с един етаж нагоре по възможност? Така ще можем да увеличим броя на родоотстъпниците на 360.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още