IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията на банките анализира новия закон за ипотечното кредитиране

Присъединяването към банковия съюз и еврозоната са дълги процеси и теми, за които е рано да се говори, коментира председателят й Петър Андронов

18:34 | 01.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Асоциацията на банките анализира новия закон за ипотечното кредитиране

Асоциацията на банките в България анализира новия закон за ипотечното кредитиране. Това заяви пред журналисти председателят й и главен изпълнителен директор на СиБанк Петър Андронов.

Той обърна внимание на текстовете в новия Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите, който трябва да транспонира т.нар. Ипотечна директива, която влиза в сила от 1 януари 2016 г. България трябва да приеме закона до 21 март 2016 г.

Петър Андронов акцентира върху възможността за предсрочно погасяване на ипотечен кредит без такса, но и на обема преддоговорна информация, който банките ще трябва да предоставят на потребителите, а те в 14-дневен срок да решат дали да изтеглят кредита или не.

Председателят на Асоциацията на банките в България обясни, че в преддоговорните данни ще се съдържа информация за това какво ще се случи с кредита, ако лихвеният процент се увеличи заради външните условия, рисковете, които хората биха поели в такава ситуация, дали рискът, който поемат, е разумен, кой и как ще прави оценката на обезпечението и други, с които банките ще трябва да се съобразят.

Банкерът разкри, че Асоциацията събира мнения от своите членове относно ипотечния закон и ги обобщава, въпреки че с текстовете се имплементират изцяло тези от директивата.

Петър Андронов анализира и търсенето и предлагането на кредити и депозити.

„Растежът на депозитите е все още индикация, че хората и бизнесът не са достатъчно узрели за инвестиции и потребление“, каза той. „Когато икономиката започне устойчиво да расте, потреблението движи този растеж, инвестициите също, и това води до по-бърз ръст на кредитите от депозитите. Но когато депозитите растат по-бързо от кредитите, имаме предръстово състояние.“

Банкерът определи това като „нормално“, защото хората имат нужда от време, да са сигурни и не бързат да взимат прибързани решения. Той коментира, че, наблюдавайки еврозоната, тази тенденция ще започне да се пречупва догодина и ще продължи през 2017 и 2018 г.

Петър Андронов коментира още и че присъединяването към банковия съюз и еврозоната са дълги процеси и теми, за които е рано да се говори.

По отношение оценката на качеството на активите и стрес тестовете за българските банки главеният изпълнителен директор на СиБанк посочи, че секторът ще има по-малко време за подготовка в сравнение с процедурата на ниво еврозона. Той изрази увереност, че методологията ще бъде съобразена с българските условия, за да даде обективна представа за практиките в банките и осигури дългосрочна стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stefi
преди 8 години
не е "книжно" изказването ....живееш в 1975 година !При капитализма Рискуваш Винаги , независимо дали участваш или гледаш отстрани!ако участваш неправилно - плащаш такса "Грешно участие" ако НЕ участваш - плащаш такса "Блеене" , такса "Алчност" ," Страх"---------------цветанвасилевото приключение..."Печалба от Въздуха"...за сега Свърши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Растежът на депозитите е все още индикация, че хората и бизнесът не са достатъчно узрели за инвестиции и потребление---Баси "книжното" изказване! Първо - по каква, чисто човешка логика, човек трябва да тръгва да "инвестира", т.е. да си рискува, спечелените с труд пари? Защо винаги се изхожда от абсолютно невярната хипотеза, че човек иска повече, отколкото му е необходимо?! Това е валидно за една много малка част от хоратаВторо - по каква, чисто човешка логика, човек трябва да се "хвърли да харчи, т.е. да "потребява", изкараните с труд пари - в размер повече, отколкото практически му е необходимо?! Отново абсолютно грешна хипотеза, което е в разрез с манталитета на българина?п.п. Абе не разбрахте ли, че хората отрезвяха и поумняха и в "хазарт" вече никой не ще да се хвърля! "Плановата икономика" при хората вече се завърна! Стига с тоя схема - "живей днес - пък утре каквото стане"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още