IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред лидерите в ЕС по ръст на туристическите нощувки през зимния сезон

По отношение на заетостта в хотелите обаче страната ни чувствително изостава, сочат данни на Евростат

08:00 | 12.10.16 г. 3
<p>
	В България през зимния сезон продължават да преобладават българските туристи, но броят на чуждите расте по-бързо. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

В България през зимния сезон продължават да преобладават българските туристи, но броят на чуждите расте по-бързо. Снимка: архив, Ройтерс

България е в челната десетка в Европейския съюз (ЕС) по ръст на туристическите нощувки през последния зимен сезон 2015/2016 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Същевременно обаче страната ни е в дъното на класацията по заетост на стаите и леглата в хотелите през зимния сезон, показва още статистиката.

Данните на Евростат ни поставят на шесто място в ЕС по ръст на нощувките през зимния сезон – с 9% до почти 4,2 млн. нощувки в сравнение с предходния сезон 2014/2015 г. Запазва се тенденцията българските туристи да са с превес над чуждестранните, но пък темповете на ръст на чуждите туристи, избрали българските зимни курорти, изпреварват тези при българските туристи, сочат още данните.

През изминалия зимен сезон над 1,6 млн. от нощувките у нас са осъществени от чужденци, а останалите почти 2,6 млн. - от българи, т.е. делът на чужденците от общия брой туристи в зимните ни курорти е малко над 38%.

Броят на чуждестранните туристи в България през зимния сезон отчита ръст от над 10 на сто, а на българските – от малко над 7 на сто.

Евростат обаче включва и кандидатите за членство в ЕС Сърбия и Македония в класацията на държавите по ръст на нощувките през зимния сезон. С тях България се измества на осма позиция.

Лидер в класацията е Словакия с над 22% увеличение на нощувките през изминалия зимен сезон. На второ място е Сърбия със 17%, а трета е Македония с малко под 15%. Следва Румъния с почти 13%, а на пето място е Полша също с приблизително 13%.

Топ 10 се допълва от Кипър, Португалия, Чехия и Холандия.

Средната заетост на леглата в хотелите в България през зимния сезон обаче е 24,9%, като нараства спрямо миналата година, когато е отчетена заетост от 23,2%. Заетостта на стаите в хотелите достига малко над 30% средно за сезона. Пикът е бил през февруари – тогава е отчетена заетост на стаите в хотелите от малко над 40%.

С по-ниска заетост на леглата от нас е само Хърватия с 24,5%. Под 30% заетост на леглата през зимния сезон е отчетена още в Латвия, както и в кандидатките Сърбия и Македония (съответно 27% и 14,7%).

Като цяло в ЕС през изминалия зимен сезон са реализирани с 24,1 млн. нощувки повече, което представлява ръст от 4,3%, отчита Евростат. Ръстове са отчетени в 22 от държавите от Съюза, а спадове – само в две (Гърция с понижение от 4,1% и Франция с понижение от 1,1%).

Най-популярните дестинации за туристите от ЕС извън родните им страни за зимния сезон на 2015/2016 г. са Испания, Италия и Австрия. В трите страни са реализирани половината от всички нощувки на чужденци през изминалия сезон.

Същевременно Малта и Кипър са привлекли най-много чужденци за периода – съответно 94% и 89,6% от всички чужди туристи в страните. Най-нисък е делът на чуждестранните туристи в Швеция, Германия и Румъния – съответно 21,7%, 24% и 24,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 7 години
Алчо, все повече българи ходят навън да карат ски където за по-малко или същите пари получашат мноого повече от Ибанско:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
stone-bi
преди 7 години
Все повече българи ходят на Банско и плащат цената за нивото, на което отговаря курортът, а чужденците са добре дошли винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Не е изненадващо, че стаите в хотелите не са запълнени като се има в предвид в какъв Цир.ей Цеко прееее**върна Банско. Броенето на нощувки не определя броят туристи. Чужденците идват тук за 7-9-14 дена, докато повечето българи за 1-2-3-4 до 7 дена. Т.е. като брой различни туристи българите многократно превъзхождат чужденците и ако средният стандарт беше по-висок изобщо нямаше да се слагат чужденците в сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още