IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат вето за продажба на активи на забранени за приватизация фирми

Реформаторите искат мярката да влезе в сила със задна дата от 2002 г., когато се задейства законът

17:02 | 19.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Депутати предлагат вето за продажба на активи на забранени за приватизация фирми

Обособени части от предприятия, включени в забранителния списък за приватизация, също да не могат да се продават. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, които са внесли в деловодството на Народното събрание поправки в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Текстовете са публикувани на сайта на парламента.

Предлага се мярката да влезе със задна дата от момента на приемане на закона през 2002 г., става ясно още от предложените промени.

Предложенията за законови промени са заради скандалната сделка с дипломатическия клуб в „Бояна“, който беше купен от новорегистрирана фирма на трима младежи. За сделката се разчу точно в момента, в който стана ясно, че са продадени и бившите царски конюшни в центъра на София от областния управител на столицата.

Дипломатическият клуб е част от активите на Агенцията за дипломатически имоти (АДИС), която след няколкомесечни спорове в крайна сметка влезе в забранителния списък за приватизация преди няколко години.

Преди няколко дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) излезе със становище, че обособени части и активи на предприятия, включени в забранителния списък, могат да бъдат продавани.

Вносителите на предложенията за промени в закона се опасяват, че ако се допусне продажбата на активи на предприятия, забранени за приватизация, в един момент някои от тях ще са останали без активи и ще съществуват като „кухи“ структури само с дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още