IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози призоваха правителството да опази от застрояване Карадере

Съдът в Бургас е спрял строителството върху дюните на Несебър

16:57 | 20.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Еколози призоваха правителството да опази от застрояване Карадере

Новото правителство на Бойко Борисов да опази от застрояване местността „Карадере“ край Бяла, настояват неправителствени организации. В писмо те искат да се обезсили териториално-устройственият план на общината, както и подробният устройствен план на Зона за отдих Бяла–север, защото има нарушаване на правилата на Закона за устройство на територията. В призива са се включили и част от туристическите организации у нас, съобщиха от „За да остане природа в България“.

Организацията приветства и решението на Административния съд в Бургас, който е отменил решение на РИОСВ – Бургас за застрояване на част от дюните край Несебър. Решението е от 7 октомври 2014 г. и е свързано с намерението на фирмата „СЛЕ-груп“ да изгражда туристически комплекс в района. Решението на съда може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

По закон всички дюни, крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони представляват публична държавна собственост. Всички те от 1 януари 2008 г. трябваше да бъдат включени в кадастралните карти на черноморските общини съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 август 2007 г., допълват еколозите.

Припомняме, че в последните дни на 2012 година избухна скандала „Дюнигейт”, когато беше одобрено строителството на нов туристически комплекс в Несебър. Строителството обаче ще се извърши върху дюни, които освен това са в защитена територия.

Земите бяха изключени от държавния горски фонд през 2008 година, а заявлението за закупуване е подадено през 2009 година. Сделката приключва в края на ноември 2012 година и само месец след това изпълнението на инвестиционния проект вече започва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още