IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на работна ръка в строителството поставя под риск големите проекти

Дефицътът вече се отразява на програмата за саниране, коментира Иван Бойков от Камарата на строителите в България

12:18 | 13.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Липсата на работна ръка в строителството ще постави под риск изпълнението на бъдещи големи проекти, като вече се отразява и на изпълнението на  програмата за саниране. Това заяви пред БНР Иван Бойков, директор на Камарата на строителите в България.

През следващите години строителният бранш ще изпитва още по-голяма нужда от работна ръка, потвърди Бойков. По думите му трудностите на строителните фирми в намирането на квалифицирани работници не са от скоро.  

В същото време предстои изграждането на проекти за няколко милиарда лева през следващите 1-2 години и се поставя доста под риск това строителство. Даже сега при санирането  изпитваме сериозни трудности, тъй като има липса на работна ръка, а там работата е предимно ръчна, коментира Бойков.

Наетите пък трябва да бъдат квалифицирани и процесът е продължителен. 

Бойков определи проблема с кадрите за строителството като системен.

Той  цитира данни, според които само около 7 на сто от завършващите професионална  гимназия в тази специалност започват работа в сектора у нас.

Проблемът, по думите му, трябва да се решава не само с внос на работна ръка, но и с професионална квалификация, както и с повишаване на заплатите в сектора.

„Обща взето ЕС е в растеж – строителството води и има липса на  работна ръка в цяла Европа. Скоро имахме среща с германски фирми, които искат цели  фирми от България да работят в Германия. Така че конкуренцията е жестока“, каза Иван Бойков.

По отношение на  чуждестанните работници, които се наемат от страни извън ЕС – като Молдова и Украйна, Бойков каза, че те са предимно от българската диаспора, работят дори по-качествено от тези, които могат да се наемат у нас, като няма опасност да създадат условия за дъмпинг на цената на труда.

Иван Бойков се обяви "за" предложените промени в Закона за опазване на околната среда, с които се въвежда обжалване на оценките за въздействие на околната среда пред една съдебна инстанция, когато става дума за обекти от национално значение. Той даде пример със забавянето на участъка от магистрала „Струма“ през  Кресненското дефиле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
zepter
преди 6 години
Като всичко живо от сферата емигрира, така ще е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още