IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет прекрати концесиите на два плажа

„Стингър“ ЕООД и ЕТ „Рали Пенков“, които стопанисват плажовете “Ахтопол-север” и „Обзор-централен“, дължат хиляди за концесионни такси

15:18 | 27.11.15 г.
Министерският съвет прекрати концесиите на два плажа

Правителството прекрати концесиите на плажовете “Ахтопол-север” и „Обзор-централен“ със съответно „Стингър“ ЕООД, гр. София, и ЕТ „Рали Пенков“, гр. Бургас, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Причина за прекратяване на концесията са констатирани системни неизпълнения на основни задължения по договорите за концесия, посочват от правителството в съобщението.

При „Стингър“ е установено при проверка, че фирмата не е осигурила водноспасителна дейност. Освен това от 2012 г. концесионерът не е внасял дължимите такси на държавата за концесията на плажа. Дължимата сума достига 580 хил. лв., като в нея влизат и дължими лихви и неустойки.

ЕТ „Рали Пенков“ също дължи на държавата концесионни такси за периода от 2013 г. досега – близо 206 хил. лв. с лихви и неустойки, както и не е предоставило нужната банкова гаранция обезпечаваща изпълнението на задължението за плащане на концесионно възнаграждение за периода от 2007 г. до 2015 г., и гаранциите, свързани с опазването на околната среда, поясняват от правителството.

Още през лятото министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова предупреди, че може да бъдат развалени концесиите на три плажа – “Слънчев бряг-север”, “Обзор-централен” и “Ахтопол–север”, заради трайни и системни нарушения на концесионерите.

След проверка на ведомството се оказа, че трите плажа са с най-лоши показатели  по всички основни изисквания на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, а концесионерите са допуснали тежки, системни нарушения на договорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още