IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ подготвя нова жилищна стратегия

Докементът трябва да е готов през ноември

11:22 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е започнало с изготвянето на нова жилищна стратегия. Това съобщи Гергана Благиева от Министерството по време на общото събрание на Национална коалиция за подобряване на жилищните условия в България „Достоен дом“ по повод третата й годишнина, съобщават от Коалицията.

Сега действащата стратегия е приета през 2004 г. и нито е обновявана, нито пък е стриктно изпълнявана, за което признават и от самото ведомство. Идеята за нова стратегия е от няколко години и се обсъждаше от вече покойния бивш депутат от БСП Димчо Михалевски.

Приблизително по същото време – когато управляваше правителството на Пламен Орешарски, тогавашното Министерство на инвестиционното проектиране обяви, че ще пише специален жилищен закон с акцент върху социалните жилища. Идеята обаче така и не видя бял свят.

Изготвянето на новата жилищна стратегия е възложено още през януари. Договорът е сключен с „Национален център за териториално развитие“ ЕАД. През април ще бъде публикуван суот анализ на жилищния фонд, а самият документ трябва да е готов през ноември, като в него ще има визия за развитие на жилищния фонд, както и различни национални програми и планове за изпълнението им.

Предвижда се и поетапно преструктуриране на общинския жилищен фонд, който в момента е разпръснат и нефункционален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още