IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-активните купувачи на имоти в страната са лекари и юристи

В момента няма голям интерес от чужденци към пазара на недвижими имоти в България

13:47 | 25.11.16 г. 1
<p>
	<em>Саниране на блок. Снимка: община Ямбол</em></p>

Саниране на блок. Снимка: община Ямбол

В момента най-активните инвеститори на пазара на недвижими имоти в страната са лекари, юристи, както и хора от аграрния сектор, каза във Варна ректорът на Варненския икономически университет проф. Пламен Илиев. Той откри 31-та международна конференция за строително предприемачество, предаде БТА. 

В момента няма голям интерес от чужденци към пазара на недвижими имоти у нас, посочи Илиев. По думите му сделките се реализират най-вече от българи. Според него сред активните инвеститори са и заетите във водния сектор, особено тези, които работят в международни компании.

Цените на недвижимите имоти са в пряка връзка с доходите на домакинствата, а в настоящия момент те не търпят сериозна промяна, посочи Илиев. Според него дори и да има повишение на заплатите, това ще окаже въздействие в сектора с недвижимости най-рано след година.

Въпреки задържането на доходите на домакинствата, в страната има няколко региона, където пазарът на имоти е по-раздвижен, каза още Илиев. По думите му това важи за София, тъй като в столицата продължава процесът на концентрация - на бизнес, на хора, на администрация.

Минимален растеж на цените на имотите има в Бургас и в Стара Загора, тъй като там има работещи в енергетиката, която е атрактивна категория заетост, посочи Илиев.

За Варна ученият отбеляза, че градът е изключително специфичен, тъй като домакинствата имат доходи, които не са обхванати от официалната статистика. Причината е, че много хора работят в чужди компании, свързани с мореплаването.

Във Варна заетостта е предимно в услугите и е с ниска доходност, но въпреки това стандартът е висок и цените на имотите са много близки до тези в столицата, обобщи Илиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
doc
преди 7 години
...i za kakav bum v prodajbata na imoti govorim togava???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още