IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценки притискат собственика на моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора

Търговският център в Стара Загора е сред активите, които са изгубили най-много от балансовата си стойност

09:48 | 24.03.15 г. 1
Обезценки притискат собственика на моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора

Инвестиционната компания Globe Trade Center (GTC) – собственик на моловете “Галерия” в Бургас и Стара Загора, не успява да се справи с обезценките на активи. Въпреки че оперативните резултати на търговските имоти и офисите на компанията са стабилни, и през 2014 г. са отчетени сериозни обезценки на активите в Румъния, Хърватия, България и Унгария – общо 194 млн. евро. Това е довело до разширяване на нетната загуба на компанията със 17 на сто на годишна база през миналата година до 207,4 млн. евро, сочи отчетът на GTC.

Заради натиска, който обезценките на активи оказват върху бизнеса на дружеството, от GTC са уведомили акционерите, че стратегията на ръководството по отношение на нестратегическите активи ще се промени. Ако преди подходът е бил активите да се задържат и да се направи опит да се развиват, сега ще се търси начин за излизане от инвестициите на възможно най-добра цена.

От няколко години GTC продава по-малки и непечеливши имоти, основно в Румъния. Компанията не възнамеряваше да продава активите си в България, но бъдещето на търговския център в Стара Загора е все по-неясно, тъй като той е сред имотите, претърпели най-сериозна обезценка не само през миналата година, а от началото на кризата насам.

Само през миналата година шопинг центърът е изтрил 10 млн. евро от балансовата си стойност, което го нарежда на четвърто място сред най-обезценените активи на GTC след два мола в Хърватия (в Загреб и Осиек) и един в Румъния (в Арад). Сред имотите, изгубили най-много от стойността си през 2014 г., се нареждат парцели в Хърватия и Унгария и още един търговски център в Румъния.  

Същевременно молът в Бургас е нареден сред ключовите активи на компанията с балансова стойност от 40,6 млн. евро, 9,6 евро месечен наем на кв. мeтър и заетост 93%.

Средната заетост на търговските центрове на компанията в България е 92%, като се е увеличила с 4 процентни пункта спрямо 2013 г.

Заради обезценката на активи GTC е нарушила и няколко банкови споразумения, свързани с неосновни активи, заради което се водят и преговори с кредиторите. Затова и компанията възнамерява да се фокусира върху основния си пазар – Полша, заради отслабените пазари в Източна Европа и на Балканите, макар и да отчита, че интересът на инвеститорите към тези пазари се увеличава през последната година.

През 2014 г. приходите от наеми и услуги на групата са останали без промяна спрямо 2013 г. – 110 млн. евро, а постъпленията от продажба на жилища са се подобрили до 15 млн. евро заради засилените продажби в Румъния и Полша.

Брутните приходи от операциите на компанията са се увеличили до 81 млн. евро през 2014 г. спрямо 78 млн. евро през 2013 г.

Заради намалението на разходите и стабилните операции печалбата преди данъци е нараснала с 10 млн. евро за една година до 29 млн. евро. Само с 1 процентен пункт пък е нараснало съотношението на дълговете на компанията към стойността на активите й въпреки сериозните обезценки (до 54% през 2014 г. от 53% през 2013 г.).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Т'ва е странно, Галерията в СЗ се държи доста добре, особено в сравнение с първия мол. Реално в момента има само един мол в града, който да отговаря на определението и това е Галерията. Странни обезценки, прилича повече на някакви финансови гимнастики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още