IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът удължи мораториума за придобиването на земя от чужденци до 2020 г.

ЕК очаква България да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора за присъединяване

17:25 | 22.10.13 г. 57
Парламентът удължи мораториума за придобиването на земя от чужденци до 2020 г.

Парламентът удължи мораториума върху придобиването на земя от чужденци до 1 януари 2020 г. Днешното решение, предложено от "Атака", подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха, съобщи Dnes.bg. Дебатът дали трябва да бъде удължен мораториумът се води от няколко месеца.

Депутатите от Коалиция за България предложиха нов проект за решение за продажбата на земя на чужденци. Те поискаха НС да реши да възложи на МС да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и българските граждани по повод продажбата на земи на чужденци. Той обаче беше отхвърлен, след като депутати от ГЕРБ първо се объркаха, но след прегласуване се поправиха.

Националистите настояваха Народното събрание да приеме проект за решение за удължаване на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци. Забраната изтича на 1 януари 2014 година. Падането на забраната за продажба на земя на чужденци от страни от ЕС става на база на договора ни за присъединяване към ЕС. 

ГЕРБ и националистите съгласуваха позицията си и най-голямата партия предложи проектът на решение да се допълни с текстове, които да задължават правителството да води преговори с ЕК за мораториума, както и да предприеме законодателни инициативи в защита на българската земя. Предложението за допълнение обаче беше отхвърлено.

Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите години. Това е въпросът на въпросите, заяви Павел Шопов от „Атака“ по повод на мораториума. Той поиска дебатът да се предава на живо по националните медии. Предложението не беше прието от първия път, но след прегласуването мина. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров направи разбор на цените на земите в различните страни от ЕС. Според него земеделската земя у нас е 10 пъти по-евтина от средноевропейската цена, на която се продава земя в други членки на ЕС. Това е записано и в мотивите за удължаване на мораториума. 37 милиона декара е обработваемата земя на страната ни или по пазарни цени тя е над 16 милиарда лева. Да не разпродаваме на безценица последния неразграбен ценен български актив, призова Сидеров.

Трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажба на земеделска земя на чужденци, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. В Испания до 15% от земята може да е собственост на чужденци. Пълна забрана има в Китай, Естония, Беларус, заяви още тя.

Направете го с малко плам, заяви зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов по повод изказването на Цвета Караянчева. Той се зачуди как ще гласуват представителите на ГЕРБ. Ако ще гласувате за, влезте всички в зала, призова Чуколов. Самата Караянчева обясни, че ще подкрепи мораториума.

Магдалена Ташева от „Атака“ традиционно беше доста експресивна, като обясни, че по договора ни за присъединяване към ЕС са се водили преговори от „йесменовци и йесдами“. По нейни думи пък въпросният договор е бил подписан от „политически вампири“, които вече са извън политиката, но от време на време слагат различни маски и се мъчат да се върнат.

Националистите обърнаха изказванията си и към Ботев и Левски и тяхната борба. Ботев и Левски са се борели за свобода, не за придобиване на имущество, контрира веднага Янаки Стоилов от БСП.

Антон Кутев от левицата беше категоричен, че след падането на забраната чужденци извън ЕС няма да могат да купуват земя. Това са спекулации, заяви Кутев.

По негови думи на практика мораториумът не работи, защото чужденци могат да регистрират тук юридически лица и да изкупуват, колкото земя искат. Има вратички в закона и в мораториума, които са проблем. Трябва да влезем в детайлите и да намерим пътя, заяви още червеният депутат.

Днес имаме уникалния шанс да поправим миналото, заяви Сидеров. По негови думи днес депутатите могат да излязат по два начина от залата – с гордо вдигната глава или гледащи земята. 

България ще има проблеми с европейския си образ след приемането на това решение, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред агенция "Фокус". Според него мотивите, с които е взето днешното решение, не отговарят на съдържанието на Конституцията. 

Говорител на Европейската комисия коментира преди това пред БНР, че комисията очаква България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 година.

Само преди дни ЕК отхвърли аналогично искане от Румъния.

„На България й беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора”, посочи говорителят  по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и по отношение на продажбата на земеделските земи на чужди граждани, каза по-рано днес в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев.

Когато искаме да сме член на ЕС, трябва да си дадем сметка, че ставаме член и на общия пазар. Затова трябва да се държим освен като българи, и като европейци, разясни държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Не бъркай дрипавия беден неграмотен и впиянчен БГ селянин с гордия Германски или Френски *** готов да брани родината си, защото притежава част от нея въпреки, че там могат да купуват земя и чужденци! Не той, БГ селянина или редови гражданин, протестира срещу продажбата на земя ! Повечето от тия, дето протестират и искат мораториум, са ..... просто папагали. И те не знаят точно какво и защо искат. Подбудителите знаят но, си правят сметка без кръчмар. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Земята, скоро ще бъде поделена между 20-тина БГ фамилии които, необезпокоявано ще си общуват в картел и ще доят колкото могат собствения си народ, които с цената на глоби е отстоявал ТЕХНИЯ интерес ! Или мислиш, че ако им дадем земята си, ще ядем по евтина продукция? Виж.....национализма е привилегия на притежаващия, а не на притежавания! Когато обезземлиш собствения си народ, е глупаво да очакваш от него национализъм или патриотизъм! Такъв народ е на практика е един ратай живеещ по милостта на чифликчията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
И защо да го правим? За да пустеят земи? За да получаваме смешни ренти /или заплати/, но затова пък да ядем скъп хляб? За да получаваме смешни стотинки срещу земята си? За да продължаваме да сме с най ниската производителност на труда? За да плащаме и глоби на всичкоо отгоре ? За да бием хиляди километри да берем ягоди като може да правим това и тук? Посочи ми реална основателна причина за да удължаваме срокове!? За какво надупване говориш? Та от това което е в момента дори и на африканци да се дупим ще е по добре! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ами то си има начини, бе момче!Щом другите страни си удължават сроковете, значи може!Какво си се надупил на запад?Говорите, комунизма това, комунизма онова! А сега какво е?Егати демокрацията и пиклива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Тази фатка с мораториума е само за да се накара БСП и ДПС да започнат да се пазарят с ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Ама вие най наистина не разбрахте какъв грандиозен скандал сътвориха днес нашите депутати! Ако този мораториум бъде удължен, за всеки един ден, през който има мораториум след 1.1.2014 ще се плаща глоба"E.... ако се стигне до глоби ще се платят в огромната си част от редовите граждани а не от "бизнеса" и чукоите . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
ама ти да не мислиш, че тези отгоре оставят маймуните да са по-умни от тях???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
Нали знаеш, че ти се качват на главата докато позволяваш. Като ти писне хващаш дървото и отидиха та се не видяха и политическата система и политиците. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
а за политическата система и самите политици питат ли те? В смисъл, че ако не отговориш -> става пак :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
Да са те питали искаш ли в ЕС и при какви условия? Договор подписан от мое име, под натиск или от продажници, без да са ме питали за параметрите, за мен е невалиден. Това си е основно правило в Демокрацията. Има и подобен прецедент на международно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още