IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуски в закона позволили събарянето на Двойната къща, според Петър Стоянович

Институции са помогнали за разрушаването, смята Тодор Чобанов

11:51 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Източник:&nbsp;Bulgaria ON AIR</em></p>

Източник: Bulgaria ON AIR

Има пропуски в действащия Закон за културното наследство в посока удовлетворяване на почти всякакви бизнес интереси. Това заяви пред  Bulgaria ON AIR бившият  министър на културата Петър Стоянович по повод събарянето на Двойната къща в София, която преди това загуби статута си на паметник на културата.

Той съобщи, че, докато е бил министър, представител на инвеститор му е предложил 100 хил. лева, за да бъде съборена емблематичната сграда.

"Няма достатъчно гражданска енергия и гражданска критика, за да може обществото да притисне политиците да си свършат работата", смята Петър Стоянович. Той е убеден, че единственото решение на проблема е в промяна на закона.

Зам.-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов заяви, че институциите са помогнали за лошите намерения на собственика.

"През 2014 г. собственикът е изпълнил предписанията и е изготвил проект за съхраняване на културната ценност. Внезапно миналият ноември внася предложение с искане да се отнеме статутът на обекта, което му развързва ръцете. Ще направим всичко възможно този случай да не се повтаря", декларира той.

Той бе категоричен, че експертите, които са "работили за ликвидирането" на Двойната къща, трябва да бъдат освободени. "Изпратихме сигнали до прокуратурата за други случаи, готвим и още сигнали", отбеляза Тодор Чобанов.

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още