IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Стойчева: Тази година се очаква логичен и спокоен пазар на имоти в България

В София цените са скочили със 7 до 10% в зависимост от мястото на имота и качеството на строителството, твърди мениджърът на Imoti.net

14:56 | 30.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През тази година се очаква пазарът на имоти в България да бъде логичен и спокоен, какъвто беше и през 2016 г. Това каза в ефира на БНТ мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Според нея бизнесът с имоти отразява в много голяма степен състоянието на икономиката в страната.

„Това е най-чувствителният пазар. В началото на тази година все още е в режим на изчакване. Въпреки това през последните месеци се наблюдава ръст на цените на имотите между 5 и 10%. В София цените са скочили със 7 до 10%, в зависимост от мястото на имота, качеството на строителството“, обясни експертът.

Според Стойчева тенденцията е да се запазят цените от миналата година. 

Търсенето на качествени имоти е по-голямо от предлагането, обясни още тя и посочи, че под качествен имот се разбира такъв с добра локация, т.е. да е на комуникативно място, до удобен градски транспорт, парк, училища, детски градини, здравни заведения. От значение е и качеството на строителството, а също и енергийната ефективност, използваните материали и добрата инфраструктура на района. Може би затова хората се ориентират към ново или почти ново строителство, поясни Снежана Стойчева. Тя посочи още, че се връща интересът дори към незавършените имоти.

По думите ѝ водещи фактори при покупка на жилище са мястото, качеството и цената. „Бих препоръчала човек да не се ориентира за стойността на даден имот само от онлайн порталите, а да ползва помощта на брокер“, посочи Стойчева.

Тя разясни още, че повечето фалшиви обяви са при наемите, а не при продажбите.

„Когато видите обява с много добра локация, ниска цена и почти никакво описание, внимавайте. Това важи и за случаите, в които се използват дизайнерски снимки и името на агенцията, която предлага имоти, е странно и никой не отговаря на посочения телефон. Класическа схема е след позвъняване на такава обява, някой да върне обаждането от скрит номер и да ви обясни,  че този апартамент вече е нает, но могат да ви предложат друг, много по-хубав“, обясни Стойчева.

Според нея големият проблем в България е, че един и същ посредник представлява и едната, и другата страна при сделките за имоти. „Това е все едно един адвокат да бъде и защитник, и обвинител“, допълни експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още