IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото сградно строителство продължава да тежи на сектора

През септември строителството се свива общо с 2,7% на годишна база

13:50 | 09.11.15 г. 1
Слабото сградно строителство продължава да тежи на сектора

И през септември по-слабото сградно строителство продължава да оказва натиск върху общия обем на строителната продукция, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Строителната продукция през месеца се свива с 0,3% спрямо август и с 2,7% на годишна база основно заради отчетения спад на сградното строителство от 1,6% за месеца и 10,7% на годишна база.

При гражданското и инженерно строителство, в рамките на което попада строителството на инфраструктура – единственият по-активен сегмент от строителния сектор след кризата, за месеца е отчетен ръст от 1,1%, а на годишна база – увеличение от 6,7%.

Само то обаче не може да издърпа строителния сектор, защото делът му от общото строителство е под 45%.

При сградното строителство може да се очаква по-сериозно раздвижване през следващите две години предвид ръста на издадените през последните месеци разрешения за строеж. Те обаче няма как да се отразят незабавно на данните за обема на строителната продукция, която остава с около 40% под предкризисните равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
OPASEN
преди 8 години
Ще започне да се строи по-масово, когато стане икономически изгодно, т.е. когато цените се повишат, а те ще се повишат, защото в момента търсенето нараства - с малки стъпки, но стабилно :-))Както винаги съм казвал, това е макро процес и за това се развива бавно...Принципът е на скачените съдове - малко строителство, малко предлагане => повишаване на цените, след което старт на строителство, за да се повиши предлагането => стабилизиране на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още